Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gasprom njeft: Rast profita ove i investicija 2013.

  Ruska kompanija Gasprom njeft očekuje ove godine rast profita od 4,3 odsto, a za narednu planira povećanje investicija za 21 odsto, među kojima će značajno mesto imati razvoj NIS-a.

  Kako je juče na Danu investitora rekao finansijski direktor kompanije Aleksej Jankevič, prognozira se da će ove godine dobit, prema Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, dostići 5,7 milijardi dolara.

  Prihodi kompanije će, kako se predviđa, porasti za 13,6 odsto, na 39,835 milijardi dolara, a rast pokazatelja EBIDTA očekuje se od 1,6 odsto, na 10,387 milijardi dolara.

  Jankevič je istakao da će ova godina bita najuspešnija za Gasprom njeft po svim pokazateljima, preneo je sajt finmarket.ru.

  Naredne godine investicije Gasprom njefta bi mogle da porastu za 21 odsto, na 7,4 milijardi dolara, sa 6,1 milijarde koliki su bili ove godine, rekao je Jankevič. Planirane investicije kompanije za 2014. godinu su 8,3 milijarde, a za 2015. – 7,3 milijarde dolara.

  Prema rečima Jankeviča, Gasprom njeft će u periodu 2013-2015. dostići svoj investicioni maksimum, ali ne planira da smanjuje dividende.

  Šef odeljenja za strategiju i razvoj kompanije Sergej Vakulenko, rekao je da je osnovni rast investicija u vezi sa realizacijom novih projekata u proizvodnji i istraživanju, kao i modernizaciji fabrika. U proizvodnji će važni projekti biti Novoport i Prirazlomnoje, kao i Mesojaha i Kujumba, a značajno će biti i ulaganje u inostrane projekte.

  U preradi će važan projekat biti razvoj „Naftne industrije Srbije“ (NIS), istakao je Vakulenko.

  Glavne poluge rasta Gasprom njefta biće dobijanje sredstava Gasproma, pribavljanje novih sredstava i korišćenje novih tehnologija. Takođe stabilnost prognoza razvoja kompanije pruža i poverenje u oblasti poreza i konstruktivni dijalog sa vladom, dodao je Vakulenko.

  Što se tiče perspektive međunarodnog razvoja Gasprom njefta, on je rekao da je kompaniji potencijalno interesantan izlazak na tržišta Brazila, Ekvadora, Libije i Egipta. Pored toga, prema rečima Aleksandra Jankeviča, Gasprom njeft namerava da nastavi uspeh NIS-a u regionu Balkana, a identifikovao je nekoliko regiona rasta u severozapadnoj Evropi i jugoistočnoj Aziji.

  Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa u novim projektima 2020. godine će činiti 60 odsto ukupne proizvodnje Gasprom njefta, planirane za taj period na nivou od 100 miliona tona ekvivalenata nafte.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE