Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Nišu ukradena struja vredna 10,8 miliona evra

  Najviše struje u Srbiji krade se na području od Kladova do Preševa, koje je u nadležnosti ED „Jugoistok“, od koje su potrošači ove godine „pozajmili“ električnu energiju vrednu čak 10,8 miliona evra!

  U „Jugoistoku“ ukazuju da su najnoviji izum za krađu struje brojila sa softverom, koji meri samo trećinu potrošnje. Ovakvi strujomeri veoma teško se otkrivaju, jer izgledaju isto kao i obična brojila…

  – Magneti su, kao sredstvo krađe, i dalje popularni, a još ima i onih koji se na elektromrežu priključuju bez prethodnog sklapanja ugovora – kaže Tanja Petković, direktor Direkcije za pravne poslove u „Jugoistoku“, koji je, od početka ove godine, podneo 1.032 krivične prijave zbog krađe struje i 2.408 zbog samoinicijativnog priključenja na sistem.

  Inače, onima koji su izvršili krivična dela krađe električne energije, u 2012. izrečene su globe do 80.000 dinara, uslovne kazne, rad u javnom interesu od 60 do 80 sati, kao i zatvorske kazne do pet meseci. Pored toga, moraju da plate i struju koju su protivzakonito potrošili.

  U jednom selu kod Doljevca, kontrolori su svojevremeno otkrili da je sedam romskih porodica koristilo struju direktno sa bandere. Uz nečiju veliku hrabrost, uspeli su da se priključe na električni vod žicom od 0,75 ampera, koja je toliko slaba, da su svi mogli da izginu…

  Iz „Jugoistoka“ navode da je krađa posebno izražena tokom zimskih meseci, kada se struja koristi za grejanje – što dodatno opterećuje elektroenergetski sistem, jer se ono što ništa ne košta troši nemilice, a trpe potrošači koji savesno i sa urednim merenjem troše električnu energiju, odnosno izmiruju novčane obaveze.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE