Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globalna ekonomska kriza teže pogodila žene

    Globalna finansijska i ekonomska kriza teže je pogodila žene nego muškarce na tržištu rada, i teško da će u skorije vreme biti ikakvog napretka, saopštila je Međunarodna organizacija rada (MOR) u novom izveštaju.

    Po projekcijama te agencije Ujedinjenih nacija (UN), značajnije pomake u zaposlenosti žena ne treba očekivati „ni do 2017. godine“.

    MOR je saopštio da se jaz u stopi nezaposlenosti između muškaraca i žena produbio ove godine kada je ugašeno 13 miliona radnih mesta za žene.

    Izvršna direktorka agencije UN za prava žena (UN Women) Mišel Bašele, koja je sarađivala sa MOR-om u stvaranju ovog izveštaja, ocenila je da ovakvi trendovi negativno utiču na
    ekonomski razvoj i rast.

    „Iako žene širom sveta doprinose privredama (svojih zemalja) i produktivnosti, one se i dalje suočavaju sa mnogim barijerema koje ih sprečavaju da iskažu svoj pun ekonomski potencijal“, izjavila je Mišel Bašele.

    U izveštaju se navodi da je u periodu 2002-2007. jaz u globalnoj stopi nezaposlenosti među polovima iznosio je 0,5 odsto, na štetu žena – stopa je među ženama iznosila je 5,8 odsto, a među muškarcima 5,3.

    U međuvremenu, globalna finansijska kriza produbila je jaz na 0,7 odsto što znači da je izgubljeno oko 13 miliona radnih mesta za žene.

    „Čini se da je kriza pogoršala jaz u stopi nezaposlenosti među polovima, i to u svim regionima sveta, nezavisno od toga da li su na kriznoj liniji fronta, poput razvijenih ekonomija, ili malo udaljene, poput onih u Aziji i Africi“, navodi se u izveštaju.

    Takođe se ukazuje na jaz u kvalitetu zapošljavanja između polova.

    U izveštaju se zahteva proširenje mera za socijalnu zaštitu kako bi se smanjila ranjivost žena, a takođe se traži veće investiranje u obrazovanje i razvoj veština među ženama, kao i razvoj politike promovisanja ženskog zapošljavanja.

    Izvršni direktor Odseka MOR za pitanja zapošljavanja Hoze Manuel Salazar-Ksirinahs ocenio je da bi „politika smanjivanja jaza među polovima mogla značajno da unapredi ekonomski rast i životni standard“.

    „U zemljama u razvoju to može biti ključni doprinos smanjivanju siromaštva“, rekao je Ksirinahs.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE