Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pre nego što odete na razgovor za posao, dobro se pripremite i obratite pažnju na stvari koje će vam one pomoći da postignete što bolje rezultate i ostavite pozitian utisak.
  Portal Business Insider navodi deset ključnih stvari na koje rteba obratiti pažnju ukoliko ste pozvani na razgovor za posao.

  1. Veštine
  Najvažniji cilj poslodavca prilikom sprovođenja intervjua za posao je da utvrdi ima li kandidat tražene veštine za odgovarajuće radno mesto te potrebne sposobnosti kako bi posao obavljao na najbolji način. Iako je teško odrediti nečije veštine pre nego što započne sa obavljanjem posla, potrebno je da dokažete i uverite poslodavca da ste upravo vi najbolji kandidat za određeno radno mesto. Kako bi uspeli u tome, ispričajte sve postigli u dosadašnjem radu. Za svaki uspeh obrazložite veštine koje su vam pomogle kod ostvarenja tog rezultata. Na taj način će poslodavac barem donekle dobiti detaljniji uvid u vaše sposobnosti. Dakle, tu se ne radi o ‘samohvalisanju’, ali ako zaista želite posao trebate znati kako da se ‘prodate’.

  2. Znanje o organizaciji
  Prema istraživanju koje je 2011. godine sproveo AccountTemps, 38 odsto menadžera koji su sprovodili intervjue kao najveće greške kandidata ističu neznanje o samoj kompaniji. Dakle, informišite se o kompaniji u kojoj biste želeli da radite. Pročitajte vesti o kompaniji , pregledajte informacije dostupne na službenim internet stranicama , raspitajte se o istoriji organizacije. Ne morate znati apsolutno sve, ali osnovna znanja morate imati. Budite proaktivni i iznenadite poslodavca znanjima o samoj organizaciji jer će ga to možda uveriti kako ste upravo vi idealni kandidat za određeni posao.

  3. Organizaciona kultura
  Radna atmosfera, odnosno organizaciona kultura može dosta da utiče na to da li ćete voleti ili mrzeti svoj posao. Na intervjuu se informišite o organizacionoj kulturi kako biste procenili hoće li vaše lične vrednosti i stavovi moći da se uklope u kulturu te organizacije. Na poslu ćete provoditi veći deo svog vremena pa je stoga vrlo bitno da se na svom radnom mestu osećate prijatno.

  4. Poznavanje industrije
  Ako baš želite da zadivite osobu koja s vama obavlja razgovor, pokažite mu svoja znanja, ne samo o dotičnoj organizaciji, već i o celoj industriji kojoj ona pripada. Podstaknite razgovor o nedavnim događajima, objavama, novim proizvodima… Na taj način ćete pokazati poslodavcu upućenost i strast prema određenom polju poslovanja.

  5. Stečeno iskustvo
  Vaše dosadašnje iskustvo je vrlo bitno jer na taj način poslodavac dobija uvid u sposobnosti i veštine koje posedujete. Kako biste ga uverili, budite spremni da ispričate sve o svom stečenom iskustvu, a ako imate određene brojčane dokaze o svojim dostignućima, još bolje.

  6. Portfelj
  Portfelj na vizualni način prikazuje vaš dosadašnji rad i iskustvo. Iako nije neophodan, ako ga imate to će biti dodatan plus.

  7. Vaši planovi i očekivanja
  Kako biste uverili poslodavca da ste upravo vi idealni kandidat za određeni posao, morate znati na koji način vi možete pridoneti poslovanju kompanije. Planovi i očekivanja ne moraju biti detaljno razrađeni, ali bilo bi dobro da na određeni način ilustrujete poslodavcu na koji način nameravate poboljšati rad određene organizacije.

  8. Reference
  Nisu neophodne, ali reference su u svakom slučaju poželjne jer će dodatno uveriti poslodavca u vaše sposobnosti te potvrditi vaša znanja. Ukoliko ste svojoj biografiji priložili i određene reference, odnosno preporuke, svakako ih spomenite prilikom razgovora.
  9. Dodatna pitanja
  Bilo bi dobro da na kraju samog intervjua imate nekoliko pitanja koja ćete postaviti poslodavcu. Time ćete pokazati svoje ambicije i želju za određenim poslom. Osim toga, u tom delu intervjua poslodavac detaljnije može objasniti šta zapravo očekuje od vas i koja će biti vaša uloga.

  10. Dalja procedura
  Na samom kraju intervjua, informišite se o tome kada možete očekivati rezultate kao i da li postojei dalji koraci u procesu zapošljavanja. Osim što će vam to osigurati određeni mir dok čekate ishode, na taj ćete način pokazati poslodavcu svoj entuzijazam za određenu poziciju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE