Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Panić kupuje Galeniku?

  Nakon konsultacija partnera u Vladi Srbije, konstatovano je da je trenutna finansijska pozicija Galenike neodrživa.

  Ministarstvu finansija i privrede dat je nalog da krene u pripremu raspisivanja međunarodnog tendera početkom naredne godine, kojim bi se pronašao ozbiljan strateški partner i obezbedila sigurna budućnost za Galeniku.

  Kanadska multinacionalna kompanija „Valeant“ koja je prošle godine kupila švajcarsku kompaniju „Farma Swiss“ zainteresovana je da kupi „Galeniku“, piše Press.

  Vlasnik “ Valeant Pharmaceuticals Internationala“ je Milan Panić, američki biznismen srpskog porekla koji je već jednom pokušao da privatizuje „Galeniku“.

  Prema pisanju Pressa, „Valeant“ je već dobio saglasnost od Ministarstva finansija i privrede da izvrši uvid u poslovanje „Galenike“.

  Ministarstvo finansija i privrede zaduženo je za pripremu raspisivanja međunarodnog tendera početkom naredne godine, kojim bi se pronašao ozbiljan strateški partner i obezbedila sigurna budućnost za Galeniku, naevdeno je u saopštenju tog ministarstva.

  Agencija za privatizaciju objavila je 15. decembra 2009. godine javni poziv za dostavljanje indikativnih ponuda za kupovinu većinskog učešća u Galenici i taj tender za privatizaciju bio je aktuelan do proleća prošle godine kada je država konačno odustala od privatizacije te državne kompanije.

  Račun državne farmaceutske kuće Galenika bio je u blokadi 90 dana, od 26. maja do 24. avgusta 2011. godine, a nekada uspešna firma iz Zemuna prošlu godinu je završila sa gubitkom od oko 1,432 milijardu dinara i smanjenim poslovnim prihodom.

  Gubici Galenike iz 2011. godine uvećani su na 26 miliona evra u ovoj godini, a toj državnoj kompaniji Velefarm AD i BG Farm duguju 90 miliona evra. Vlada Srbije je ranije ove godine već garantovala kredit od 70 miliona evra koji je Galenika uzela kako bi podmirila svoje dobavljače i platila tekuće troškove.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE