Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrednost korporativnih kupovina prepolovljena

  Vrednost poslova preuzimanja i spajanja firmi u svetu tokom 2012. skoro je prepolovljena u odnosu na iznos od pre pet godina, pre izbijanja finansijske krize, saopštila je vodeća konsultantska firma Ernst & Young.

  I pored velikih dilova kao što su kupovina ruske naftne kompanije TNK-BP od strane Rosnjefta za 54,5 milijardi dolara, Glenkorovo preuzimanje rudarske firme Xstrata PLC za 45,8 milijardi dolara, Ernst & Young prognozira da će vrednost globalnih poslova preuzimanja i spajanja iznositi 2,25 hiljada milijardi dolara 2012, što je za 47 odsto manje nego 2007. godinu kada je vrednost tih posolova iznosila 4,3 hiljada milijardi dolara.

  Kompanija je takođe ukazla na pomak aktivnosti sa razvijenih privreda na privrede u brzom razvoju u Aziji i Latinskoj Americi – vrednost poslova u Sjedinjenim Država se prepolovila dok se u Kini udvostručila.

  U celom svetu bilo je nešto manje od 37.000 takvih sklopljenih poslova, što je oko 9.000 manje nego 2007. godine kada su mnoge kompanije jurile u kupovine firmi, a mnogo puta se to za njih pokazalo suviše skupo da podnesu.

  Veliki broj korporativnih preuzimanja i spajanja 2007. doprinelo je tome da su kreditna tržišta takoreći zamrznuta te godine, što je utrlo put globalnoj bankovnoj krizi 2008, i globalnoj recesiji koja je usledila.

  Kompanija Ernst & Young je navela da je ove goodine pad takvih poslova uglavnom zbog nesigurnosti vezane za dužničku krizu u 17 zemalja Evropske unije koje koriste evro, kao i zbog straha od preteće „fiskalne litice“ u SAD, po kojoj će od januara stupiti na snagu automatski rezovi u potrošnji i uvećanje poreza ako dve partije u Kongresu ne postignu dogovor.

  „Velika opreznost je bilo osećanje koje je preovladavalo u sektoru spajanja i preuzimanja 2012. godine, rekao je šef kompanije za taj sektor Pip Makrosti.

  On je rekao da kriza u evrozoni i dalje utiče na devet od deset globalnih komanija 2012. zbog čega su izgubile „apetite“ za spajanje i preuzimanje, i izneo očekivanja da će aktivnost u tom sektoru biti i dalje ograničena 2013. godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE