Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moskva pooštrila kontrolu mesa iz SAD i Kanade, negira politički motiv

  Moskva odbija insinuacije da je njena nova odluka o testiranju severnoameričkog mesa na „raktopamin“ motivisana političkim razlozima i tvrdi da je u pitanju samo briga za zdravlje stanovništva.

  Prošlog petka, istog dana kada su SAD izglasale tzv. „zakon Magnitski“, kojim se Rusija proziva zbog navodnog nepoštovanja ljudskih prava, Rusi su naložili da uvezena američka i kanadska govedina i svinjetina moraju da se testiraju na aditiv u stočnoj hrani „raktopamin“, uvodeći nultu toleranciju za ovaj preparat.

  Neka istraživanja su pokazala da visoke doze „raktopamina“ mogu negativno da deluju na kardiovaskularni sistem.

  SAD, inače, u Rusiju godišnje izvozi govedine i svinjetine u vrednosti od preko 500 miliona dolara. Novom ruskom odlukom praktično se daje prednost snabdevačima mesom iz EU i Kine – zemalja u kojima je „raktopamin“ zabranjen.

  Naime, uprkos nekih studija koje pokazuju da „raktopamin“ (davan stoci da bi meso bilo manje masno), bezbedan u određenim količinama, kao i činjenice da UN propisuju prihvatljiv nivo ovog preparata u stočnoj hrani, ima zemalja koje ga zabranjuju.

  Prema podacima ruskih carinskih organa, ova zemlja je u 2011. iz država van ZND uvezla 1,25 miliona tona tzv. „crvenog mesa“ (ne računajući iznutrice), u vrednosti 4,47 milijardi dolara.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE