Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto nije rekonstruisana zgrada Kliničkog centra Srbije?

    Oko 65 hiljada kvadrata Kliničkog centra Srbije se ne koristi. Rekonstrukcija, koja je davnih dana trebalo da bude završena, nije ni počela, zato u Kliničkom centru Srbije najavljuju da će ispitati zašto nije došlo do rekonstrukcije. Zato ta zdravstvena ustanova neće biti obuhvaćena planom rada za 2013. godinu. Rekonstrukcija tri ostala klinička centra u Srbiji počeće sledeće godine.

    Klinički centar Srbije je izgrađen pre gotovo tri decenije, međutim, sedam spratova u jednoj kuli i 13 u drugoj nikada nije useljeno.

    Goli zidovi, iščupane instalacije, sablasni mrak, slika su ogromnog prostora u centru prestonice. Istovremeno, na mnoge operacije u Srbiji se čeka i do dve godine, jer nema dovoljno kapaciteta. Kada će početi radovi u ovom zdanju, možda će biti poznato za nedelju dana.

    Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je da za sada ne postoji neki detaljni plan rekonstrukcije KCS-a, javili su se različiti problemi počevši od projektne dokumentacije, finansiranja tog projekta do rekonstrukcije KCS-a.

    „Dao sam nalog službama u KCS-u da od momenta kada je udaren kamen temeljac pre 35 godina ispitaju taj put rekonstrukcije i koji su pravi razlozi zašto nije došlo do rekonstrukcije. To je izgleda jedan malo obimniji posao“, naveo je Ristić.

    Plan da u tom delu zgrade budu smešteni ležeći bolesnici, operacione sale, odeljenja intenzivne nege moraće da sačeka do 2014. godine, kada se očekuje početak radova. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da se sigurno neće ništa rušiti, nego će se građevinski upodobiti.

    „Kako su nam bar rekli stručnjaci, preti opasnost da se uruše spratovi, ako se ne ojačaju temelji, ali građevisnki stručnjaci kažu da je sasvim moguća rekonstrukcija, nikako rušenje“, istakla je ministarka zdravlja.

    Rekonstrukcija ostalih kliničkih centara u Srbiji počeće u maju, najavljuju u Ministrastvu zdravlja. Slavic Đukić Dejanović kaže da se već 7-8 godina rade projekti, da je za Niš projekat priveden kraju i da će verovatno krenuti zbog takozvane tenderske procedure negde u maju.

    „Na svaka dva meseca naredni klinički centar bi trebalo da bude rekonstruisan i to po redosledu najpre Novi Sad, pa Kragujevac. To je plan za 2013. godinu. Mislim da će Beograd početi sa radovima 2014. godine“, rekla je ministarka zdravlja.

    Evropska investiciona banka je pre šest godina Srbiji dodelila kredit od 200 miliona evra za rekonstrukciju četiri klinička centra. Deo novca upotrebljen je za projektovanje, ostatak čeka na plan daljih aktivnosti od čega je prva stvar početak gradnje.

    Zato su, kažu u Ministarstvu zdravlja, napravljene kadrovske promene. Kada će biti useljene četiri najvažnije institucije srpskog zdravstva, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE