Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina kupuje kukuruz od Ukrajine

    Najveća ukrajinska agroindustrijska kompanija „Ukrland farming“ izvešće kukuruz u Narodnu Republiku Kinu koja je najveći svetski potrošač tog žita.

    Kompanija planira da proda u NR Kini između 500.000 i 700.000 tona kukuruza u periodu od 2012. do 2013, s tim što će prve količine biti isporučene do kraja ove godine, saopšteno je iz te kompanije za kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua.

    To će biti prvi put da NR Kina kupuje kukuruz od Ukrajine, poznate kao „žitnica Evrope“ zbog svog plodnog „černozema“ koji pogoduje uzgajanju žitarica.

    Ukrajinska kompanija je potpisala memorandum o saradnji sa firmom „China oil&foodstuffs“ o izvozu kukuruza u NRKinu, što će pomoći da druga po veličini ekonomija na svetu diversifikuje svoje izvore za nabavku tog žita, s obzirom da 99 odsto njenog uvoza zavisi od isporuka iz Sjedinjenih Američkih Država.

    Prema prognozi poljoprivrednog analitičara Vu Lija u kompaniji „China Galaxy Securities“, uvoz kukuruza u NR Kinu će u sledećih 10 godina dostići 15 miliona tona godišnje. Carinski podaci u NR KIni pokazuju da je ta država u 2011. uvezla 1,75 miliona tona kukuruza, a ove godine se očekuje uvoz od pet miliona tona.

    NR Kina je sa 1,35 miliona stanovnika najmnogoljudija zemlja na svetu. Prosečan ukupan domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika je u NR Kini 2011. dostigao 5.432 dolara, daleko više u odnosu na 1.135 dolara iz 2002.

    Prema američkoj konsultatskoj firmi „Frost and Sullivan“, NR Kina bi trebalo da postane najveća nacionalne privreda u svetu 2025, sa nominalnim BDP od 38 biliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE