Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kompanije u EU uprkos krizi ulažu u razvoj

  Vodeće kompanije u Evropskoj uniji (EU) nastavile su uprkos ekonomskoj i finansijskoj krizi da ulaganjima u istraživanja i razvoj unapredjuju konkurentnost.

  Firme sa sedištem u EU, prema podacima Evropske komisije, u prošloj godini povećale su ulaganja u istraživanja i razvoj za 8,9 nakon rasta od 6,1 odsto u 2010. godini.

  Rast investicija kompanija iz EU u istraživanja i razvoj u 2011. bio je samo neznatno manji od rasta u SAD od devet odsto , ali i viši od globalnog proseka od 7,6 odsto i takodje daleko viši od rasta u Japanu od 1,7 odsto, preneo je portal Euraktiv Srbija.

  Japanska Toyota najviše na svetu ulaže u istraživanja i razvoj, a od evropskih kompanija Volkswagen.

  Izveštaj Komisije o ulaganjima u istraživanja i razvoj obuhvatio je 1.500 kompanija vodećih investitora u tu oblast u svetu. Medju 50 kompanija koje su najviše uložile na globalnom nivou, 15 je iz EU, 18 je američkih, a 12 japanskih.

  Nedavno objavljeni podaci evropske statističke agencije Eurostat pokazali su da je ukupna javna i privatna potrošnja za istraživanja u EU porasla u 2011. godini na 2,03 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa 2,01 odsto u 2010. EU planira da ukupna potrošnja javnog i privatnog sektora za istraživanja do 2020. godine dostigne tri odsto BDP.

  Podaci iz izveštaja pokazuju da američke kompanije i dalje prednjače u odnosu na one iz EU po ulaganjima u istraživanja i razvoj, što se objašnjava velikim brojem haj-tek firmi u SAD.

  Prošle godine su kompanije iz  SAD u istraživanja i razvoj uložile 178,4 milijarde evra, a kompanije iz EU 144,6 milijardi.

  Najveći rast ulaganja u istraživanja i razvoj ubeležile su kompanije sa sektora informaciono-komunikacione tehnologije, poput Huawei, koji je povećao investicije za 48,4 odsto u 2011,
  i Apple, sa rastom od 36,3 odsto.

  U EU je rast ulaganja u istraživanja i razvoj predvodilo povećanje od 16,2 odsto na automobilskom sektoru. Taj sektor, kako prenosi Euraktiv Srbija, ima najveći udeo u ukupnim investicijama u istraživanja i razvoj u EU od 25 odsto.

  Kompanije iz Nemačke, koje obezbedjuju trećinu ukupnih privatnih ulaganja u istraživanja i razvoj u EU, u prošloj godini povećale su izdvajanja za tu oblast za 9,5 odsto, britanske kompanije su ubeležile rast od 13,1, a francuske od 7,6 odsto.

  Izveštaj je pokazao i da je Unija atraktivno mesto za ulaganja u istraživanja i razvoj za kompanije izvan EU, kao i da su strane investicije u tu oblast značajn izvor zapošljavanja i konkurentnosti u Evropi.

  Kompanije iz SAD posebno su povećale troškove za ulaganja u istraživanja i razvoj u Evropi – na 23 milijarde dolara u 2008. godini sa 12 milijardi u 2000. Američke kompanije troše deset puta više na istraživanja i razvoj u EU nego u Kini i Indiji zajedno.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE