Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Traži se gazda za Privrednu banku

    Sudbina Privredne banke Beograd uskoro će biti u rukama privatizacionog savetnika. Da li će banka, u kojoj država ima 65 odsto vlasništva, biti dokapitalizovana, pripojena nekoj drugoj banci, ili će se privatizovati prodajom paketa akcija, odlučiće se nakon analize finansijskog i pravnog savetnika za koga je u sredu objavljen javni poziv, pišu Novosti.

    Koliko ima kandidata koji ispunjavaju uslov da „savetuju“ banku i pronađu najbolji način za njen dalji rad i opstanak na tržištu, biće poznato idućeg četvrtka. Tek nakon toga može da usledi raspisivanje tendera za privatizacionog savetnika, što je nedavno i najavljeno iz ministarstva finansija.

    Privredna banka Beograd se u javnosti „provlačila“ uz problematičnu Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine. Država je, na ime dokapitalizacije, ove godine upumpala u ovu banku dve milijarde dinara, odnosno oko 20 miliona evra.

    Strani mediji su kao zainteresovane kupce navodili rusku VTB banku, Gazprombank OJSC i jednu banku iz Abu Dabija. Jedna od njih, VTB banka je, preko Moskovske banke, već prisutna na tržištu Srbije.

    Bankarski sektor se neminovno ukrupnjava. Posle „utapanja“ problematične Agrobanke u Poštansku štedionicu, najavljuje se da bi slična sudbina mogla da zadesi i Razvojnu banku Vojvodine. Za nju su, bar nezvanično, zainteresovane tri banke: niška AIK banka, Erste i Sosijete ženeral.

    Kada je reč o Komercijalnoj banci, ona će, najverovatnije, čekati neki bolji trenutak za prodaju. Država ju je dokapitalizovala, čime zadržava većinsko vlasništvo, a trenutno se sa manjinskim akcionarima dogovara se stavi moratorijum na prodaju na određeni period. Model manjiskog vlasništva međunarodnih institucija, poput EBRD, koji je primenjen u ovoj banci, biće „ideja vodilja“ za sudbinu još nekih banaka u državnom vlasništvu, poput Poštanske štedionice.

    Srpska banka, koja je danas u potpunom vlasništvu države, još uvek čeka da se strategijom definiše njena sudbina.

    Zasada je poznato da će ova banka, a koja je izrasla iz nekadašnje finansijske institucije koja se isključivo bavi platnim prometom za vojnu industriju, i dalje zadržati rad sa pravnim licima kao prioritet, pišu Novosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE