Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U 2013. najbolje je roditi se u Švajcarskoj

    Economist Intelligence Unit, sestrinska firma britanskog Economista ispitivao je koja će zemlja bebama koje se rode 2013. godine pružiti najbolje mogućnosti za zdrav, bezbedan i prosperitetan život u narednim godinama.

    Istraživači su uporedili indeks kvaliteta života sa rezultatima ličnog doživljaja sreće. Bogatstvo vam može jako pomoći, ali nije jedini i isključivi parametar prosperiteta. Moraju se uzeti u obzir stvari kao što su kriminal, poverenje u javne institucije, baš kao i zdrav porodičan život.

    Hrpa je to različitih faktora, od kojih su neki fiksni poput geografskog položaja. A drugi su promenljivi kao kretanje stanovništva, društvene i kulturne funkcije koje veoma zavise i od stanja u svetskoj ekonomiji.

    Uprkos globalnoj krizi, vremena u nekim aspektima nikada nisu bila bolja: spoljni pokazatelji rasta su opali, ali prihodi su zato na nivou na kakvom nikada u istoriji nisu bili. Životni vek se stalno produžava, političke slobode jačaju širom sveta, u poslednje vreme u Africi i na Bliskom istoku.

    S druge strane, kriza je ostavila dubok trag u evrozoni, potom u stopi nezaposlenih i u domenu lične bezbednosti, što je narušilo porodični i socijalni život.

    Sve ove podatke i predviđanja uporedio je Economist Intelligence Unit i došao do rezultata da je Švajcarska najbolje mesto za rođenje u idućoj godini. U stopu je sledi Australija, a potom desetak država u kojima su jake „male privrede“. Polovina su evropske zemlje, ali samo jedna iz evrozone – Holandija.

    Među prvih deset nema ni Nemačke, ni Francuske ni Britanije. Amerika je pala na 16. mesto iz prostog razloga što je zemlja zadužena „do grla“.

    Nisu se dobro plasirale ni države takozvanog brzog ekonomskog razvoja: Brazil, Rusija, Indija i Kina. Među 80 ispitivanih najgore mesto za novorođenče u 2013. godini ubedljivo je pripalo Nigeriji.

    Prema tome – Švajcarska je zemlja koja će novorođenim bebama ponuditi najbolje mogućnosti za zdrav, bezbedan i prosperitetan život u narednim godinama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE