Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta ekonomisti misle o budžetu za 2013.

    Domaći ekonomisti su saglasni da je dobro što je Skupština Srbije, za razliku od prethodnih godina, u zakonskom roku usvojila danas budžet za narednu godinu.

    Ekonomisti, međutim, različito ocenjuju budžet za 2013. i po nekima taj dokument ima dobru orjentaciju, mada je nedovoljno restriktivan, dok drugi smatraju da je neodrživ i nerealan.

    Skupština Srbije usvojila je danas budžet za narednu godinu, koji predvidja deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

    Procenjuje se da će stopa realnog rasta BDP u Srbiji u 2013. iznositi dva odsto, a stopa inflacije 5,5 odsto.

    Univerzitetski profesor Ljubomir Madžar je ocenio da bužet za 2013. „ima dobru orijentaciju, ali nedovoljno radikalnu“. „Budžet je krenuo u ispravnom smeru, ali je trebalo da bude nešto radikalniji i da ide na energičnija kresanja“, naveo je Madžar, ukazavši na iskustva drugih zemalja u tranziciji pokazuju da su mere na planu konsolidacije znale da budu i drastične.

    Madžar, budući da ne očekuje povoljnu godinu u smislu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP), smatra da bi moglo da se dogoditi da prihodi budu manji od planiranih. „Tu je bužet neopravdano optimističan i to bi tokom 2013. moglo da nametne potrebu rebalansa, sa novim zatezanjem“, smatra Madžar.

    Prema Madžaru, ta varijanata je „manje efikasna i društveno racionalna“, od one u kojoj se unapred ide na plan koji bi bio održiv tokom čitave godine.

    Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić nije zadovoljan odnosnom izmedju socijalnih davanja i razvojnog budžeta jer strahuje da je najveća žrtva kresanja troškova, razvojna komponenta. „Ubedjen sam da u Srbiji nema izlaska iz krize ukoliko se ne bude ozbiljnije ulagalo u realni sektor proizvodnje i povećanje BDP. To je jedini način da stvarno, a na realnim osnovama, bude smanjen budžetski deficit“, naveo je Savić.

    Savić pozitivno gleda na smanjenje deficita, koji je prepolovljen u odnosu na ovogodišni, mada je i dalje visok, ali ističe je pod znakom pitanja da li je kao takav održiv.

    Ekonomski analitičar Saša Radulović je uveren da je budžet za 2013. “ još jedna propuštena prilika“. „Budžet je nerealan i to ćemo videti verovatno početkom naredne godine kada će se raditi na rebalansu“, rekao je Radulović, ocenivši da je pre svega prihodna strana nerealno postavljena.

    „Podigli smo poreze, a druge namete nismo spuštali i očekujemo da ćemo većim porezima da uzmemo više sredstava od privrede koja umire. To jednostavno nije održivo“, mišljenja je Radulović.

    Radulović smatra da u prilog tome da budžet nije održiv, govori i podatak da je Medjunarodni monetarni fond (MMF), najavio da će se vratiti na pregovore u Srbiji na proleće. „Kada ministar finansija kaže da nama i ne treba novac MMF, to znači da ne možemo da ga dobijemo zato što ne ispunjavamo uslove, a uslov je ozbiljnost budžeta“, dodao je Radulović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE