Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merkel: Interes Nemačke – spašavanje Grčke

    Spašavanje Grčke je u interesu Nemačke, ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel u interviju domaćem listu „Bild“.

    „Preduzete mere su usmerene prvenstveno na očuvanje evrozone i korisne su za sve članice zajedničke monetarne unije, uključujući i Nemačku“, izjavila je kancelarka Merkel dan pošto su nemački poslanici dali „zeleno svetlo“ novom planu pomoći Atini.

    Poslanici Bundestaga su odobrili mere za spašavanje Grčke od bankrotstva koje se pre svega odnose na odmrzavanje tranše pomoći od 43,7 milijardi evra o čimu su početkom nedelje lideri evro zone postigli saglasnost.

    Merkel je kazala kako je svesna skepticizma kod velikog broja gradjana i delimično ga shvata, „jer je Grčka prethodnih godina često bila predmet razočarenja svojih partnera. Grčka vlada nije održala mnoga obećanja“, dodala je kancelarka.

    „No napokon primećujem da je grčka vlada čvrsto rešena da temeljno reorganizuje zemlju, da sprovede moderne strukturalne reforme i Nemačka će dati svoj doprinos tome putem saveta i konkretnih akcija“, kazala je kancelarka.

    Nemačka kancelarka je takodje zatražila da se više o Grčkoj ne govori u negativnom konteksu jer kako je ona objasnila „ekonomija 50 odsto zavisi od psihologije“.

    „Od sveg srca vam preporučijem da više ne trošite svoje vreme krojeći scenarija katastrofe i propasti, već naprotiv, da na pozitivan način gledate na progresivan napredak Grčke koji će otvoriti put ostvarenja vedrijih scenarija“, poručila je kancelarka.

    Merkelova je na kraju obećala da će nastaviti da radi „ono što je najbolje za Nemačku i Evropu, i da će „uložiti sve svoje napore u stabilizaciju evra i jačenje evra“, prenela je francuska novinska agencija AFP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE