Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada usvojila Fiskalnu strategiju za 2013. godinu

  Vlada Srbije usvojila je juče Fiskalnu strategiju za 2013. godinu sa projekcijama za 2014. i 2015. godinu, kojom se definišu osnovni ciljevi i smernice u sprovodjenju ekonomske i fiskalne politike za naredne tri godine, saopšteno je posle sednice vlade.

  Strategijom se predvidja umereni rast bruto domaćeg proizvoda od dva odsto u 2013. godini, u 2014. od 3,5 odsto, a četiri odsto u 2015. godini.

  „Osnovni ciljevi strategije jesu ubrzanje procesa evropskih integracija, makroekonomska stabilnost, oporavak i jačanje srpske privrede i povećanje zaposlenosti i životnog standarda“, navodi se u saopštenju vlade.

  Osnovne smernice tog dokumenta su poboljšanje upravljanja javnim finansijama na nacionalnom i lokalnom nivou, niži udeli javnih rashoda, fiskalnog deficita i javnog duga u bruto društvenom proizvodu, uspostavljanje konkurentnog poreskog sistema i predvidive poreske politike, kao i jačanje fiskalne održivosti kroz sprovodjenje strukturnih reformi.

  Cilj fiskalne politike je i „snažno smanjenje“ fiskalnog deficita naredne godine sa 6,1 odsto na 3,6 odsto, a 2015. na jedan odsto.

  Javni dug u BDP-u trebalo bi da se smanji sa 65,2 odsto na 58,4 odsto u 2015. godini.

  Ovi ciljevi mogu se ispuniti merama poreske politike, čiji je najveći deo sproveden u prva tri meseca nove Vlade, kroz smanjenje javnih rashoda i sprovodjenjem strukturnih reformi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE