Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izveštaji Kreditnog biroa skuplji za 20 odsto od sledeće godine

    Generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić izjavio je da će od 1. januara izveštaji Kreditnog biroa biti skuplji za 20 odsto, jer će na tu uslugu početi da se naplaćuje porez na dodatu vrednost (PDV).

    Dugalić je na konferenciji za novinare rekao da je Udruženje banaka iznenađeno odlukom da se izmenama Zakona o PDV-u u oporezivanje uključi i izdavanje tog izveštaja, jer o tome nisu obavešteni i nije traženo mišljenje Udruženja, kao i da je nedopustiv način na koji je ta odluka doneta.

    „Ta odluka neće pogoditi Udruženje banaka, već građane Srbije koji su obavezni uzimaju izveštaje Kreditnog biroa za svaki kreditni zahtev ili za bilo koju finansijsku uslugu“, rekao je Dugalić.

    On je rekao da je trenutna cena izveštaja od 65 dinara do 205 dinara i da je taj izveštaj obavezan za svaki kreditni zahtev ili za bilo koju finansijsku uslugu, dok u drugim zemljama Evrope to nije propisana obaveza.

    Kako je rekao, u Udruženju banaka Srbije su sve banke u sistemu, sve finansijske obaveze su obuhvaćene, obezbeđena je najveća tačnost, sigurnost i dnevna ažurnost podataka i po tome je ovaj izveštaj superioran u odnosu na one u inostranstvu.

    Dugalić je kazao da je Udruženje banaka pre osam godina počelo da izdaje izveštaje Kreditnog biroa i da do sada nisu bili u sistemu poreza na dodatu vrednost i dodao da to udruženje do sada nijednom nije povećalo cenu te usluge.

    On je rekao da očekuje da će se Udruženje banaka dogovoriti s Poreskom upravom o uključivanju njihovih podataka u izveštaje Kreditnog biroa.

    Kako je rekao, razgovori će biti obnovljeni, jer je Poreska uprava sada spremna da se uključi u taj sistem.

    „Ako se se dogovorimo sa Poreskom upravom to bi bili podaci opšteg karaktera, na primer da li je porez plaćen i da li je bilo kašnjenja, ali neće se navoditi iznosi“, rekao je Dugalić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE