Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Victoria group: Poslujemo transparentno i po standardima

  Victoria group saopštila je da posluje transparentno i po veoma strogim standardima i da je sa pančevačkom Azotarom sarađivala „isključivo na robnoj pozajmici pšenice“, a ne na prodaji.

  Victoria group je u saopštenju navela da su vlasnici te kompanije Milija Babović, Evropska banka za obnovu i razvoj, Zoran Mitrović, i fond Apsara, koji u Srbiji predstavlja Nandi Ahuja.

  Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je u nedelju da će posle hapšenja osumnjičenih za zloupotrebe sa veštačkim đubrivom, među kojima su i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin i čelnici Azotare, uslediti istraga o zloupotrebama u trgovini pšenicom.

  Fabrika mineralnih đubriva Fertil, članica Victoria group, godišnje proda između 200.000 do 300.000 tona neregresiranog mineralnog đubriva, a na četiri državna konkursa od 2008. godine do 2010. godine prodala je poljoprivrednicima 300.000 tona regresiranog đubriva, navela je Victoria group u saopštenju.

  Samo prošle godine, bez državnih subvencija za mineralna đubriva, fabrika je prodala više od 295.000 tona, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da su na konursima za prodaju regresiranog đubriva učestvovali i drugi proizvođači.

  „Kompanija Victoria group posluje po veoma strogim standardima, a transparentnost poslovanja i poslovnih podataka čini svaku proveru jednostavnom. Kompanija je u svakom trenutku spremna da dokumentuje navedene činjenice“, navodi se u saopštenju.

  Victoria group je saopštila da je Victoria Logistic primila je od pančevačke Azotare 3. marta 2010. Godine pisani zahtev za pozajmicu 100.000 tona pšenice i na osnovu tog zahteva je 17. marta 2010. godine, sačinjen je Ugovor o robnom zajmu merkantilne pšenice rod 2009, na osnovu kojeg je Victoria pozajmila Azotari ukupno 75.000 tona pšenice, navodi se u saopštenju.

  Rok za vraćanje pozajmice bio je 25. decembar 2010. godine, a Azotara je svoje ugovorne obaveze prema Victoria Logistic ispunila takođe u robi.

  Victoria group godišnje kupi i skladišti od 100.000 do 300.000 tona pšenice, delom u sopstvenim, a delom u iznajmljenim silosima, pa je, kako je navela, pozajmljivanjem pšenice, iako nije naplatila kamatu od zajmoprimaoca, kao u slučaju pozajmice Direkcije za robne rezerve, Victoria Logistic smanjila troškove zakupa silosa za skladištenje pšenice u datom periodu.

  „Iako je reč o robnom zajmu po principu ‘pozajmljeni kilogram – vraćeni kilogram’, a ne kupoprodajnom odnosu, Zakon o PDV-u zahteva definisanje cene predmetne robe, koja je u datom trenutku, po nabavnoj ceni koštanja, iznosila 12 dinara po kilogramu. Cena od 12 dinara po kilogramu odgovarala je tržišnim cenama pšenice u trenutku potpisivanja ugovora“, navela je Victoria group.

  Victoria group zapošljava 1.800 ljudi i sarađuje sa 40.000 poljoprivrednika i najveći je pojedinačni otkupljivač poljoprivrednih sirovina u Srbiji, a članica te grupe Sojaprotein je ove godine ostvarila izvoz od 57 miliona evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE