Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gasprom sklopio 30-godišnji ugovor o isporukama gasa u Tursku

  Gasprom je u ponedeljak sklopio dugoočekivani ugovor o isporuci prirodnog gasa privatnim kompanijama u Turskoj, čime je taj ruski gasni monopolist osigurao rastuće tržište u uslovima smanjene potrošnje ključnih potrošača u Evropskoj uniji.

  Turski regulator za energetsko tržište dodelio je privatnim energetskim kompanijama Akfel, Bospor i Kibar dozvole za uvoz gasa ruskim gasovodom Zapadna ruta u razdoblju od idućih 30 godina.

  Ujedno je kompaniji za prirodni gas Bati Hatti dodelio dozvolu za uvoz gasa tim gasovodom na razdoblje od 23 godine.

  Četiri kompanije već su ranije postigle dogovor sa Gaspromom o uvozu šest milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje putem Zapadne rute koja ide preko Ukrajine, Rumunije i Bugarske do Turske, s ukupnim godišnjim kapacitetom od 14 milijardi kubnih metara gasa.

  „Reč je o vrlo važnom sporazumu za Gasprom. Turska je oduvek bila naš značajan i stabilan partner“, kazao je za Reuters predstavnik Gaspromovog izvoznog ogranka.

  Turska muku muči sa proširenjem lepeze gasnih dobavljača a uveliko se oslanja na tu vrstu goriva budući da većinu proizvedene električne energije proizvodi upravo pomoću prirodnog gasa. Gasprom je evropski dobavljač gasa koji želi da proširi svoja izvozna tržišta i time smanji zavisnost od Evropske unije, koja je odredište 80 odsto njegovog izvoza.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE