Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva procena: Poljoprivreda podbacila za 1,2 milijardu dolara

  Prve prognoze o vrednosti poljoprivredne proizvodnje u Srbiji u ovoj godini govore da smo prošli loše, možda i gore nego što smo očekivali. Naime, u Privrednoj komori Srbije izračunali su da ćemo ove godine zabeležiti pad vrednosti poljoprivredne proizvodnje od 20,28 odsto.

  To su, doduše, još uvek samo procene, a prava slika znaće se tek u narednoj godini, kada se vidi šta smo uradili u stočarstvu. Ipak, po oceni stručnjaka, ne treba očekivati velika odstupanja od te prognoze.

  – Bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje u 2012. godini procenjena je na 3,91 milijarde dolara, dok je u 2011. godini iznosila 5,17 milijardi. Vrednost biljne proizvodnje je lane bila 3,5 milijarde dolara, a ove godine se procenjuje na 2,2 milijarde, dok je ratarstvo i povrtarstvo u 2011. vredelo 2,9 milijarde dolara, a sada 1,8 – kaže savetnik u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković, dodajući da je njegova procena približna proceni NBS-a.

  On ukazuje na to da je najveći razlog za takav pad vrednosti poljoprivredne proizvodnje suša, koja je, iako postoje namere da se šteta umanji, ipak uzela danak od dve milijarde evra. Stanković dodaje da su, osim suše, tankoj letini doprineli i problemi koji inače guše srpsku poljoprivredu, poput nestabilnosti uslova za proizvodnju, cena i tržišta, nedovoljnog agrarnog budžeta, nedostupnih i nepovoljnih kredita u ovom sektoru…

  On podseća na to da u strukturi poljoprivredne proizvodnje stočarstvo učestvuje s 31,5 odsto, ratarstvo i povrtarstvo s 57,1 odsto, voćarstvo s 9,7… Stanković ukazuje na neophodnost povećanja udela stočarstva u ukupnoj agrarnoj proizvodnji.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE