Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Konstituisana Grupacija za semenarstvo PKS

    U Privrednoj komori Srbije konstituisana je Grupacija za semenarstvo Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS.

    Za predsednika Grupacije izabrana je Danka Dujović, direktor Pogona u PKB Korporaciji u Padinskoj skeli, a za zamenika dr Milovan Pavlov, direktor Sektora semenarstva u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“.

    Na prvoj sednici usvojen je Poslovnik o radu i program rada Grupacije za ovu i narednu godinu. U radu novoformirane Grupacije učestvovali su i Slavica Stevanetić i Milan Kužnik uz Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS.

    Govoreći o značaju semenarstva za Srbiju, Danka Dujović je naglasila da Grupacija ima 26 članica i da će se njene aktivnosti organizovati po potrebi, uz naglasak da je ova delatnost od posebnog značaja za svaku zemlju. Ona je posebno ukazala na značaj ovakvog organizovanja kroz komorski sistem, koji je mesto susretanja i dogovaranja privrednika iz zemlje i sveta. U prvim aktivnostima posebna pažnja biće posvećena sistemu kvaliteta. Cilj našeg rada mora da bude da se čuje naš glas od njive do trpeze, naglasila je Danka Dujović.

    Učestvujući u radu Grupacije viši naučni saradnik u Odseku za soju novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Svetlana Balešević – Tubić, je istakla da će se uspostaviti bliska saradnja sa poljoprivrednim proizvodjačima u Srbiji. Već su obavljeni i prvi pripremni razgovori sa proizvođačima povezanim u Udruženje ,,100 plus P“. Prema njenim rečima, to je bitno, kako bi se znanje prenelo na njih koji sve to treba da prenesu na njive. Na putu za proizvodnju dovoljno kvalitetnog semena za njive u Srbiji, a i za izvoz, servis za to naše ostvarenje biće komorski sistem Srbije. To je veoma bitno, jer od kalitetne semenske proizvodnje zavisi i količina proizvedene hrane u zemlji. Ona je posebno ukazala na činjenicu da je semenerastvo danas veliki biznis u svetu. Zbog toga nam je više nego ikad ranije, potrebna veza nauke, struke i farmera.

    Na prvoj sednici Grupacije za semenarstvo PKS dogovoreno je da se već u sledećem mesecu održi stručni skup na temu posledica suše na semensku i proizvodnju hrane u Srbiji, kako bi se ukazalo na ublažavanje ovakvih problema u narednim godinama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE