Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prevencija prioritet Ministarstva zdravlja u narednoj godini

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ističe da će prioritet u radu tog ministarstva u narednoj godini biti sprovođenje preventivnih programa, kao rasterećenje bolnica i kliničkih centara i jačanje uloge domova zdravlja.

    Đukić Dejanović je novinarima pred početak sednice Zdravstvenog saveta Srbije rekla da će se raditi na tome da lekari u domovima zdravlja rešavaju 80 odsto zdravstvenih problema pacijenata.

    „Pokušaćemo da bolnice i kliničke centre rasteretimo svega što se može rešavati u ambulantnim i kućnim uslovima, a uloga izabranog lekara mora da znači da pacijent ima veći stepen sigurnosti“, kaže ministarka.

    Ona dodaje da će se posebna pažnja posvetiti prevenciji faktora rizika, kao što su šećerna bolest i povišen krvni pritisak, ali će se voditi računa o deci, starim osobama, kao i osobama sa mentalnim smetnjama.

    Đukić Dejanović podseća da je planirano da se od naredne godine uvede i centralizovana nabavka lekova i opreme za bolnice, ali da će tome prethoditi izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti.

    „Dug koji su bolnice napravile je ogroman, čak 13 i po milijardi dinara, a Vlada je prihvatila da to proglasi javnim dugom, ali pod uslovom da se ne prave dalji dugovi. Analizirano je kako da se naprave uštede i došlo se do zaključka da se centralizovanom nabavkom može uštedeti 20 do 30 odsto sredstava u zdravstvu“, naglašava ministarka.

    Đukić Dejanović kaže da će se sa centralizovanim nabavkama početi tek od 31. marta, a da se pre toga mora formirati uprava koja će se baviti tim poslom.

    Ministarka ističe da će do kraja maja naredne godine nabavke u bolnicama biti kao do sada i da će se na novi način nabavke preći postepeno.

    Đukić Dejanović dodaje da se centralizovana nabavka lekova ne odnosi na apoteke i da će to biti moguće možda tek 2015. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE