Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS: Rafinerija neće biti zatvorena, proizvodiće bazna ulja

  Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da Rafinerija nafte Novi Sad neće biti zatvorena, već će njena funkcija biti prenamenovana u rafineriju za proizvodnju baznih ulja.

  „S obzirom na neefikasnost rada Rafinerije nafte Novi Sad, NIS je pronašo novi pristup koji će omogućiti optimizaciju rada ove rafinerije“, rečeno je agenciji Beta u NIS-u.

  U NIS-u su naglasili da će posle modernizacije i revitalizacije, Rafinerija Novi Sad proizvoditi oko 180.000 tona kvalitetnih mineralnih baznih ulja, koja imaju širok spektar namene, koriste se za proizvodnju auto guma, u elektroenergetici, kao i u hemijskoj industriji.

  Najavljeno je da je početak građevinskih radova planiran za prvi kvartal 2013, puštanje u rad u prvom polugodištu 2015. godine, a procenjuje se da je obim investicija oko 100 miliona dolara.

  „U rafineriji je u toku konzervacija dela opreme, koja će se koristiti u proizvodnji baznih ulja. Započeta je i razrada baznog projekta za proizvodnju baznih ulja, a to podrazumeva razradu tehničko-tehnoloških detalja“, kazali su u NIS-u.

  Kao partner NIS-a u ovom projektu, kako je rečeno, učestvuje svetski poznata kompanija „Chevron“ (SAD), koja je pobedila na tenderu i njeno učešće garantuje da će tokom projektovanja i izgradnje postrojenja i pri kasnijoj eksploataciji proizvodnje ulja, biti primenjena najnaprednija tehnološka rešenja.

  U NIS-u su dodali da se pitanje statusa sadašnjih radnika odvija u skladu sa zakonskom regulativm i u saradnji sa reprezentativnim sindikatima te kompanije i naglasili da se od 154 radnika iz Rafinerije Novi Sad, njih 112 odlučilo na dobrovoljni odlazak iz kompanije, uz otpremninu od 750 evra po godini radnog staža.

  „NIS je ponudio i alternativnu opciju za one radnike koji se nisu opredelili za dobrovoljni odlazak uz otpremninu, a to je prelazak u druge otrganizacione delove kompanije“, kazali su Naftnoj industriji Srbije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE