Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samo tri toplane naplaćuju grejanje po utrošku

    Rasipanje toplotne energije u Sloveniji i Makedoniji smanjeno je za 20 odsto, samo uvođenjem naplate grejanja po potrošnji. Toliko su im, tvrde i manji računi za zagrevanje domaćinstva. U Srbiji od 58 toplana samo tri naplaćuju toplotnu energiju po utrošku, iako većina ima tehničke mogućnosti za takvu naplatu.

    Stručnjaci za energetiku ističu da nam je neophodan sistem za naplatu toplotne energije prema utrošku, jer je jedino tako moguće kontrolisati potrošnju i uštedeti.

    Ministar energetika Zorana Mihajlović naglasila je da će posebna pažnja biti usmerena ka modernizaciji toplana, a najavila je da će se država angažovati i na obezbeđivanju kalorimetara u domaćinstvima koje koriste daljinsko grejanje, kako bi se račun naplaćivao po utrošku. Srednjoročne mere u tom procesu će, kako je kazala Zorana Mihajlović, sa toplanama biti dogovorene po završetku ove grejne sezone.

    – Naplatom po potrošnji pokazalo se da domaćinstva u proseku imaju račune za grejanje za 26,5 odsto manje u odnosu na plaćanje po kvadratu – rekao je Petar Vasiljević, energetski stručnjak. – Da bismo do toga došli potrebno je prethodno početi sa naplatom prema potrošnji u podstanicama sa raspodelom prema metru kvadratnom. U Srbiji je to sada moguće kod 60 odsto potrošača.

    Kao prednosti naplate po utrošku toplotne energije navode se da potrošač koristi energije koliko mu treba i plaća koliko je i potrošio. Sa ovim načinom naplate smanjuje se potrošnja energije za najmanje 20 odsto, elektrane bi imale za oko 60 miliona evra manje troškove, a smanjile bi se i veoma štetne emisije ugljen-dioksida.

    Problem je, međutim, što je većina naših objekata rasipnik energije. U zgradama bez izolacije sa starim i dotrajalim prozorima, gubitak toplote je izuzetno veliki. U takvim okolnostima, kako tvrde pojedini stručnjaci za energetiku, grejanje bi uvođenjem naplate po utrošku bilo znatno veći izdatak. Pojedini stručnjaci, naime, ističu da je jedan objekat – jedno grejno telo. Samo podjednako grejanje u svim njenim delovima može da obezbedi dobro zagrevanje. Kako smatraju, porodice na poslednjim spratovima, u prizemljima ili domaćinstva čiji je komšija na odmoru zavrnuo svoje grejanje, imale bi sigurno veće račune za zagrevanje domova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE