Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U kom smo dobu najsrećniji?

  Nije novost da je mladost ta koja donosi osećaje sreće i radosti. Psiholozi tvrde da ovakve osećaje uzrokuje optimizam i iščekivanje šta je to što će budućnost doneti. Kako prolaze godine, iskusniji smo, pred nama je više obaveza i odgovornosti i sreća nije osećaj kojim se većina može pohvaliti. Karijeri, porodici, prijateljima, oprezu, izazovima i životu uopšte većina ljudi srednjih godina ne prilazi sa radošću. Preplavljuju ih osećaji obaveze, odgovornosti i brige.

  Ali, kako vreme prolazi i godine dođu do broja 60, vraća se ona mladalačka sreća, pokazuju istraživanja holandskih psihologa. Ovakav osećaj dolazi od činjenice da čovek u ovom dobu prihvata sebe, zadovoljan je svojim životnim dostignućima i dominanantan je osećaj „smirene“ sreće, samozadovoljstva, zadovoljenja i na neki način „isplate životnog duga“. Istraživanja su pokazala da su sreća i radost jednako jake u dvadesetim i četrdesetak godina kasnije.

  „Kada posmatrate dvadesetpetogodišnjaka i čoveka rođenog pre 65 godina, videćete i osetiti da je intenzitet emocija sreće i zadovoljstva isti. Jedino što ovaj stariji ne bi voleo da živi život mlađeg – njegove ambicije, ciljevi i nadanja su se drastično promenile„, tvrde psiholozi holandskog Univerziteta Mastriht koji su nedavno završili obimno istraživanje na ovu temu u kojem je učestvovalo preko 50.000 ispitanika.

  Ako su ovo činjenice, a grafikoni kažu da jesu, šta sa preostalim i velikim delom naših života kada smo najproduktivniji, kada se od nas najviše traži, kada slažemo život i stvari postavljamo na pravo mesto? Isti psiholoze tvrde da svako doba ima mnogo prostora za osećaje sreće samo se moramo malo potruditi. Šta savetuju?

  1. Ukradite momenat i posvetite ga posmatranju zalaska sunca. Zastanite oko skulpture koja vam je privukla pažnju. Zatvorite oči i slobodno pojačajte radio kada čujete vašu omiljenu pesmu… Ovi predivni momenti neverovatno popravljaju raspoloženje i prava su injekcije radosti. Svaki trenutak kada zapravo shvatate da je svet veći od vas, veoma je inspirativan, uzrokuje osećaj strahopoštovanja i divljenja i svi ga osećaja duboko, veoma duboko. To je sreća i radost.

  2. “Zaronite“ u omiljenu hranu iz detinjstva. Dokazano je da je najbolji lek protiv samoće obrok koji će iz vas izvući najlepše uspomene slađe od same hrane. Ovakva hrana inicira lučenje seratonina koji povećava osećaje sreće. Sladoled, mamina sarma, viršle iz detinjstva ili bakine knedle sa šljivama deluju kao ni jedan lek. Možete čak i piosati o ovoj hrani, ne morate je jesti da biste ponovo osetili punu sreću i zadovoljstvo.

  3. Budite heroj u svojoj priči. Praksa je pokazala da je veoma delotvorno da svoj život zamišljate kao film koji opisuje radnje iz vašeg života u narednih pet godina. Kakav biste scenario napisali? Opustite se i slobodno prepustite holivudskim matricama ili srećnom kraju braće Grim.

  4. Predivan osećaj zahvalnosti o kome bi trebalo da napišete nekoliko reči, veoma će vas učiniti srećnim. Ko god to bio, roditelji, sestra, učiteljica ili prijatelj, napišite pismo zahvalnosti zato što su ušli u vaš život i učinili ga boljim i punijim. Probajte sa ovakvim tekstovima jedanput sedmično. Ovde se, naravno, ne računaju Rijana, Džordž Kluni ili Džoni Dep i njima upućena zahvalnost.

  5. Seks je nepogrešiva terapija. Osećaj sreće ne može da izostane posle seksualnog čina, a pre svega posle orgazma. Stoji da u proseku taje od tri do dvadeset minuta, ali je prava hormonska bomba i učiniće vas srećnim bar dan ili dva.
  M.P.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE