Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zadatak za nove kineske lidere: Kako nastaviti ubrzani privredni rast?

  Delegati 18. kongresa Komunističke partije Kine učinili su prvi korak u izboru novog partijskog rukovodstva, izglasavši članove novog Centralnog komiteta.

  Kandidati za najviše funkcije su Sji Đinping i Li Kećiang, dok se dosadašnji generalni sekretar Hu Đintao povukao i nije biran u to partijsko telo.

  Hu i stariji rukovodioci u kasnim 60-tim godinama ustupili su vlast mlađoj generaciji koju predvode Sji i kolege u 50-tim godinama života, koji će početkom iduće godine u martu preuzeti i državne funkcije u zemlji.

  Novo partijsko rukovodstvo čeka težak posao i ispunjenje velikih očekivanja javnosti da se nastavi brz rast privrede i standarda, da se ubrzaju reforme i unapredi narasli uricaj Kine u svetu i regionu.

  Pri tome izazovi su veliki jer je poslednjih godina došlo do usporavanja rasta privrede, ali povećanja nezadovoljstva javnosti zbog korupcije, velikih razlika bogatih i siromašnih i nastajanja delikatnih odnosa i sporova sa susedima.

  U skladu sa tradicijom predsednik Hu nije izabran za člana Centralnog komiteta, poslednjeg dana kongresa, ukazavši tako da on nije više u rukovodstvu, rekla su agenciji AP dva delegata, pod uslovom da im se ne spominju imena jer zvanična lista još nije objavljena.

  Posle sedam dana diskusija i govora, oko 2.270 delegata kongresa danas je takođe usvojilo izveštaj koji je Hu podneo prošle nedelje na otvaranju skupa, najavljujući nastavak ekonomskog rasta, dodatne liberalizacije, ali uz zadržavanje pune partijske kontrole nad vlašću.

  Hu je pozvao na oštrije mere u borbi protiv korupcije i odgovornije ponašaje vlasti prema zahtevima javnosti, ali ne nudeći konkretne mere.

  Centralni komitet od oko 200 stalnih i 170 nestalnih članova sastaće se sutra iza zatvorenih vrata da bi izabrao Politbiro od 25 članova i Stalni komitet Politbiroa od sedam članova, koji imaju najveću izvršnu vlast u partiji i samim tim u zemlji.

  Izbor ova dva elitna tela partije mogao bi ukazati na ekonomski i politički pravac kojim će nastaviti da ide Kina, u zavisnosti od toga ko će imati prevagu u ovim telima – političari poznatiji po svom konzervativizmu ili oni s reputacijom da insistiraju na bržim reforma.

  Zagovornici reformi tražiće od Sija da smanji privilegije velikih državnih firmi, olakša seoskim migrantima da se naseljavaju u gradove, uspostavi stabilan fiskalni sistem i iznad svega ograniči moć države, za koju kažu da preti da uguši rast i dovede do nezadovoljstva javnosti.

  Si Đinping

  Si Đinping, još nedovoljno poznat široj javnosti, preuzima funkciju generalnog sekretara Komunističke partije Kine u trenutku kad ona ima više od 80 miliona članova, a Kini predstoji izuzetna decenija na kraju koje će postati prva ekonomska sila sveta. On će naslediti i mesto predsednika Kine.

  Novi partijski, a kroz nekoliko meseci i državni i vojni lider Kine, imao je jedinstveno iskustvo političkog rada u čak četiri velike kineske provincije – Hebei, Fuđien, Džeđiang i Šangaj. To znači da već ima ogromno iskustvo rukovođenja stotinama miliona ljudi sto je više od bilo koje druge države na svetu, uključujući Rusiju ili SAD.

  Kako navodi hongkoški list „South China Morning Post“, Si Đinping je imao dobar porodični bekgraund i koristio je klimu reforme i otvaranja koju je proklamovao Deng Sjaoping.

  Moglo bi se reči da je karijera novog kineskog lidera bila nošena vetrovima reforme koja prvo na selu, a zatim i u gradovima prohujala Kinom. Na izvestan nacin on je u sebi sjedinio ta dva pola – iskustvo iz siromašnog sela i sve veće bogatstvo u društvu u industrijskim područijima u kojima je privatna inicijativa i poslovni rizik bila posebno podsticana.

  Sa takvom prošlošću Si Đinping je u godinama kineske reforme napredovao polako, ali vrlo sigurno ka državnom vrhu. Od CK preko Politbiroa do člana najužeg njegovog dela, Stalnog komiteta, i funkcije potpredsednika republike poslednjih godinma.

  Tada se već moglo naslutiti da je Si određen za budućeg lidera najnovije generacije kineskih političara. Sa te pozicije on je poslednjih godina obšao stotinak zemalja i sastao se sa svim najvažnijim državnicima, uključujući Obamu, Putina, Merkelovu i mnoge druge. To je bio način kako Kinezi pripremaju svoje buduće lidere.

  Pred Si Đinpingom stoje veliki zadaci, a pre svega da održi visoki tempo privrednog razvoja i da sačuva političku stabilnost u zemlji. Ne zna se koji je zadatak važniji i teži. Za realizaciju oba zadatka potrebno je znanje, iskustvo i dobra doza hrabrosti. Naravno i snažna grupa istomišljenika i saradnika u vrhu partije i vlade.

  Si Điping je oženjen poznatom pevačicom kineskih narodnih pesama Peng Lijuan, a čerka mu studira u SAD, na Harvardu, naravno pod drugačijim imenom.

  Li Kećiang

  Budući kineski premijer Li Kećiang, koji će upravljati masivnom kineskom ekonomijom u narednih 10 godina, govori engleski i pripada generaciji političara školovanih u vreme kada je Kina bila otvorenija za liberalne ideje Zapada.

  Rodjen 1955. u provinciji Anhui, Li je do sada bio na sedmom mestu kineske političke hijerarhije, kao potpredsednik vlade, ali bi zvanično premijersko mesto trebalo da preuzme u proleće 2013. godine. Tada će i Si Đinping biti izabran za novog predsednika republike.

  Si i Li biće predvodnici najnovije generacije kineskih rukovodilaca pred kojima je veliki zadatak da nastave ubrzani tempo kineske privrede, da obezbede političku stabilnost i da reše mnoge od društvenih problema sa kojima se Kina danas suočava.

  Da bi to bilo ostvareno, Kini je potrebno da svake godine povećava svoju privredu za sedam do osam odsto. Stručnjaci smatraju da Li i nova kineska vlada to mogu da ostvare samo produbljavanjem reforme i značajnim porastom domaće potrošnje. Kineski premijer će ovim pitanjima morati da poklanja najveću pažnju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE