Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da postanemo član STO, a da zadržimo zaštitu od GMO

    Srbija mora da nađe rešenje koje će joj omogućiti da postane deo Svetske trgovinske organizacije (STO) ali i da zadrži zaštitu u pogledu prometa genetski modifikovanih organizama (GMO), ocenio je danas u Beogradu ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić.

    Na snazi će ostati zabrana proizvodnje GMO u Srbiji što je određeno i zakonom, ali su problemi oko određenih kriterijima, standarda i uslova koje zemlje moraju da ispune kako bi postale članice STO, rekao je ministar Ljajić novinarima posle otvaranja Sajma nameštaja.

    Ljajić je rekao da su STO i Evropska unija (EU) protiv bilo kakvih restriktivnih mera koje se tiču uvoza ili izvoza bilo kakvih proizvoda, ne samo GMO i dodao da je „naš interes da budemo deo STO, ali da na snazi ostane zabrana GMO“.

    „Imamo pravo da kao i druge zemlje postavimo takva ograničenja, nove uslove za uvoz GMO hrane koji će značiti da ipak imamo restriktivan pristup po tom pitanju“, ocenio je on.

    Ljajić, koji je podsetio da su 157 zemalja čalinice STO, da je Laos to postao prošle nedelje dok će biti i Bosna i Hercegovina u junu 2013, izrazio je uverenje da i Srbija može da pronađe rešenje da postane član te značajne međunarodne organizacije.

    Biće ispitane nove mogućnosti regulacije cena

    Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u Beogradu danas da će posle ukidanja uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice biti ispitane nove mogućnosti po pitanju regulacije cena.

    „Kao u Evropskoj uniji (EU), svi lanci će potpisati kodeks ponašanja, koji nije obavezujući, ali u njemu postoje određena pravila. Očekujemo društvenu odgovornost trgovaca, a mi radimo na uvođenju socijalne korpe“, rekao je ministar Ljajić gostujući na beogradskoj televiziji B92.

    Ljajić je naveo da će ministarstvo u saradnji sa trgovcima obezbediti da u asortimanu najvažnijih proizvoda uvek ima onih koji su dostupni najugroženijima.

    „To su nove mogućnosti koje ispitujemo, a što se tiče odredbe o ograničenju marži, ni za nju nikada nije kasno. Uvek možemo ponovo da je uvedemo, iako to nije popularna mera“, rekao je Ljajić.

    Prema Ljajiću, država nema i ne treba da ima kontrolu nad cenama, a jedino pravo rešenje je povećanje konkurencije.

    „Od nas svi očekuju da reagujemo, a mi jedino pravi uticaj imamo u maksimalnoj ceni lekova u koordinaciji sa ministarstvom zdravlja, ostalo bi trebalo da je na tržištu. Kad država previše reaguje na tržištu onda izlaze naslovi da nismo izašli iz socijalizma, stižu kritike iz Brisela, teško je naći meru“, istakao je Ljajić.

    „Rizikovali smo kada smo zabranili izvoz suncokreta, soje i šećerne repe, ali je to bio dobar potez. Reagovali smo prilikom nestašice ulja, koja je pompezno najavljivana, a evo tu je sada to ulje iz rezervi i niko ga ne kupuje“, rekao je ministar.

    Kako je naveo ministar, trgovcima je jasno poručeno da „čak iako dignu cene, to niko neće moći da kupuje“, kao i da se ozbiljno radi na dovođenju konkurencije.

    „Sistemsko, jedino dugoročne rešenje jeste dovođenje prave konkurencije. No, to ne može preko noći, da bi neko došao u Srbiju mora da ima interes, a mnogi se premišljaju već godinama da li da dođu. To je posao cele vlade, celog sistema da bude stvoren ambijent za poslovanje, mogućnost za profit, pravna sigurnost“.

    „U ozbiljnim smo pregovorima sa ‘Lidlom’. Oni su kupili već šest lokacija, potrebno još 10 kako bi mogli zajedno da otvore maloprodajne objekte sa velikim distributivnim centrom“, rekao je Ljajić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE