Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak prostate ne treba lečiti?

    Novo istraživanje pokazalo je da kod većine muškaraca koji boluju od raka prostate nije potrebno hitno lečenje, jer je mala verovatnoća da bolest postane agresivna.

    Naučnici Univerziteta u Liverpulu proučavali su više od 500 pacijenata s rakom prostate i u članku objavljenom u časopisu „British Journal of Cancer“ napisali su da gotovo dve trećine bolesnika nije trebalo hitno lečiti.

    Portal „Moj doktor“ prenosi da više od 60 odsto pacijenata uključenih u istraživanje nije imalo protein Hsp-27 koji upućuje na brzinu napretka bolesti.

    Umesto da primaju lekove ili da idu na operaciju, takve pacijente trebalo bi pomno pratiti i lečiti samo ako bolest napreduje.

    Profesor Kris Foster kaže da „protein ili biomarker koji smo otkrili daje podatke o tome hoće li bolest napredovati“ i dodaje da u većini slučajeva taj marker nije prisutan te da zbog toga pacijente ne treba lečiti da bi mogli normalno da žive.

    Rak prostate maligni je tumor od kojeg boluje velik broj muškaraca starijih od 50 godina, a učestalost obolevanja se povećava iz godine u godinu, tako da u proseku svaki drugi muškarac stariji od 70 godina ima histološki nalaz karcinoma prostate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE