Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kirbi: Neophodno još reformi za poboljšalje poslovne klime u Srbiji

  Ambasador SAD Majkl D. Kirbi pozdravio je napredak koji je ostvarila Vlada Srbije u prvih 100 dana rada, ali i istakao da je potrebno još mnogo toga preduzeti kako bi se u Srbiji poboljšalo poslovno okruženje koje bi ujedno dovelo i do otvaranja novih radnih mesta.

  U razgovoru sa predstavnicima najvećih stranih i domaćih kompanija, članica Američke privredne komore u Srbiji, Kirbi je istakao da su SAD spremne da pomognu Srbiji u rešavanju ekonomskih problema ali da Vlada mora da sprovede reforme koje će obezbediti postojanost i transparentnost poslovne klime.

  Kako bi se poboljšali uslovi poslovanja ambasador Kirbi je pre svega istakao neophodnost izmena Zakona o radu, ubrzanja inicijativa poput „giljotine propisa“, ulaganja u informacione tehnologije i povećanje investicija u infrastrukturu koje će Srbiju učiniti konkurentnijom.

  „Izuzetno je važno i pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji što će tokom mog mandata biti jedan od prioriteta,“ istakao je Majkl Kirbi.

  Posebnu pažnju ambasador SAD skrenuo je i na procedure neophodne za dobijanje građevinskih dozvola pokazujući komplikovanu „mapu puta“ koja je obeshrabrujuća za investitore, a ukazao je i na neophodnost konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem.

  Kada su u pitanju prioriteti Vlade Srbije kako bi se poboljšala poslovna klima, Kirbi je istakao da je dovoljno pogledati studiju Svetske banke na kojoj je Srbija napredovala po uslovima poslovanja, ali u određenim oblastima još uvek je pri dnu liste, kao što je slučaj sa preprekama za dobijanje građevinskih dozvola, gde je Srbija među najgore pozicioniranim zemljama u svetu.

  „Smatramo da je dolazak novog američkog ambasadora izuzetna prilika da se nastavi sa zajedničkim radom i daljim jačanjem ekonomskih i trgovinskih veza između Srbije i Sjedinjenih Država“, izjavio je predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Đurković.

  On je dodao da je za Američku prvirednu komoru značajno da je Vlada u prvih 100 dana donela prve mere usmerene ka unapređenju uslova poslovanja koje se odnose na ukidanje suvišnih parafiskalnih nameta i izrazio nadu da se reforma nameta države privredi tu neće zaustaviti.

  „Dodatno ohrabrujemo Vladu da nastavi započetim tempom i da u sledećih 100 dana stavi fokus na ključne ekonomske oblasti – reformu regulative iz oblasti radnih odnosa, kao i oblasti nekretnina“, naglasio je Đurković.
  I.M.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE