Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada Srbije ograničila rok za restrukturiranje preduzeća

  Vlada Srbije ograničila je rok za restruktiriuranja preduzeća na 30. juni 2014, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

  On je agenciji Beta rekao da Vlada Srbije danas usvojila izmene i dopune Zakona o privatizaciji kojima se u jednoj tački ograničava postupak restruktiriranja na 30. juni 2014. godine.

  Vlada time, kako je istakao Ljubić, želi da „stavi tačku na taj postupak“, koji je počeo „još davne 2002. godine“.

  „Mora se staviti tačka na taj deo priče i sve ovo što radi Ministarstvo finansija i privrede jeste da se ta preduzeća za godinu i po ponude na tržištu kroz neki postupak privatizacije“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku postoji 171 preduzeće u restrukturiranju u kome radi oko 60.000 ljudi. „Bitno je reći da ta preduzeća, pored direktnih subvencija koje dobijaju iz budžeta Srbije, imaju i veliki broj indirektnih subvencija, odnosno ne plaćajući poreze, doprinose, takse, gas, struju i sve ostalo generišu gubitak koji godišnje iznosi i preko 700 miliona evra“, rekao je Ljubić.

  Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede je napomenuo da je ograničavanje roka za restruktriranje na 30. juni 2014. i dodao da je to predviđeno Akcionim planom koje su Ministarstvo finansija i privrede pripremili kao deo Fiskalne strategije 2013. do 2015. godine.

  Prema rečima Ljubića, u narednih godinu i po dana to ministarstvo će se baviti načinom na koji će pojedinačna preduzeća u restruktiriranju biti privatizovana, odnosno da li će to biti kroz privatizaciju imovine, kroz stečaj, kroz unapred pripremljen program reorganizacije ili kroz prodaju kapitala.

  „Ta preduzeća neće 30. juna 2014. nestati. Sa njih se samo skida zaštita od poverilaca. Preduzeća koja ne nađu kupca pronaći će svoju privatizaciju kroz neki drugi postupak, pre svega kroz prodaju imovine u stečaju“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE