Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenija: Neizvestan referendum o merama protiv krize

  Predsednik Slovenije Danilo Tirk je održao sastanak sa zagovornicima i protivnicima održavanja referenduma o protivkriznim merama – zakona o sanaciji bankarskog sistema i o Slovenačkom holdingu.

  Sastanak je izazvao komplikacije jer je skup o istoj temi zakazao i premijer Janez Janša. Na kraju je premijer došao kod predsednika. Stranka Pozitivna Slovenija zahteva referendum o Slovenačkom državnom holdingu, a sindikat o zakonu o sanaciji bankarskog sistema.

  Sastanak nije završen zaključcima, a predsednik Slovenije je izjavio da ima nade „da se ponovo uspostavi poverenje i nastavi razgovor s ciljem da se nađu rešenja koja bi vodila napred i da referenduma ne bude“.

  Premijer je ocenio da je na sastanku pokazano nešto dobre volje da se odklone blokade koje prete dvema ključnim protivkriznim merama. „Nadam se da će dobra volja opstati i da će se iskazati i na (narednim) sastancima“, rekao je Janša.

  Premijer je komentarišući odsustvo predstavnika opozicionih Socijalnih demokrata sa sastanka naglasio da još nije kasno da se i oni uključe, ako bi radili „za blagostanje države“.

  „Nemoguće je još dve godine razgovarati o ovom ili onom načinu sanacije, odnosno ovom ili onom načinu upravljanja državnom imovinom jer je ‘zastavica’ za to već ‘pala’ „, rekao je premijer.

  Zbrku oko referenduma izazvalo i to što su se potpisi onih koji traže njegovo održavanje, izgubili na putu od Skupštine do Ministarstva unutrašnjih poslova zbog čega je stranka Pozitivna Slovenije zahtevala ostavku ministra.

  O zahtevu za referendum o protivkriznim zakonima su razgovarali predsednik Tirk, premijer Janša, predsednički kandidati Borut Pahor i Milan Zver, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, predsednik Sindikata hemijske, metalne i gumarske industrije Tomaž Kumer i sekretarica Sindikata Sonja Kos.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE