Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trgovci uvode socijalne korpe zbog nestašice kupaca

    Svaki potrošač je dragocen, pa čak iako nema pune džepove. Znaju to i trgovci i proizvođači, pa podržavaju predlog da se u prodavnicama uvedu – socijalne korpe. U njoj bi trebalo da se nađe barem po jedan proizvod iz grupe najosnovnijih namirnica. I to po najpovoljnijoj ceni.

    Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će se sa trgovcima pregovarati o socijalno odgovornom poslovanju, imajući u vidu značajan pad kupovne moći.

    U Kompaniji „Delez“, u okviru koje posluju „Maksi“, „Mini Maksi“ i „Tempo“, ističu da im je cilj da pridobiju potrošače tako što ćemo biti najkonkurentniji na tržištu.

    – Jedan od važnih elemenata svakako je ponuda proizvoda po pristupačnim cenama – kažu u „Delez grupi“. Poslednjih godinu dana intenzivno ulažemo u snižavanje cena, posebno u formatu „Maksi“, a proširivanje asortimana privatnih robnih marki „premija“ i „365“ povećalo je ponudu cenovno povoljnijih proizvoda, koji se svakodnevno koriste. Potrošači su odlično reagovali, što se vidi i kroz povećanje prodaje tih artikala. Zato nastavljamo da radimo na konkurentnosti i pristupačnosti cena u našim objektima.

    U Mesnoj industriji „Karneks“ koja posluje u okviru „MK grupe“, kažu da su odlučili da zbog pada potrošnje smanje cene do Nove godine za 15 odsto.

    – Toliko smo spustili cene za ceo asortiman – kaže Miodrag Kostić, predsednik „MK grupe“. – To je dalo rezultat. Finansijski smo malo izgubili, ali smo dobili u povećanju prometa. Firmu možete da držite na minimalnom prometu, ali to je neka određena brojka, ispod koje se ne može. Važno je da držimo nivo proizvodnje. Hteli smo da doprinesemo koliko-toliko većoj kupovnoj moći građana. Ne treba nam ministarstvo da nam to kaže. Ako potrošači prestanu da kupuju i proizvođačima i trgovcima se ne piše dobro.

    Olivera Ćirković, iz trgovinskog lanca „Univereksport“ ističe da trgovci ove kuće svakodnevno izdvajaju osnovne namirnice i nude ih po značajno nižim cenama.

    – To je mehanizam kojim se bukvalno borimo za svakog potrošača, jer smo svesni koliko je oslabljena kupovna moć – kaže Ćirković. – Možemo da izađemo na kraj samo ako robu prodajemo po nižoj ceni od konkurentskih proizvoda. Ponudićemo po povoljnijoj ceni i druge proizvode pod uslovom da ne naruše granicu rentabiliteta.

    Trgovce je posebno obradovala najava ukidanja ograničenja marži na deset odsto za najosnovnije namirnice. Mišljenja su da cene treba da formira kretanje na otvorenom tržištu i konkurencija, a ne država. Kako ističu, meseci su pokazali da Uredba o ograničenju marži nije bio dobar način za sprečavanje rasta cena, i da nije dala rezultate prema krajnjim potrošačima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE