Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Uz proteste Grčka usvojila nove mere štednje

    Grčka vlada u noći između srede i četvrtka usvojila je nove mere štednje nepohodne kako bi zemlja izbegla bankrot i nastavila da dobija pomoć od međunarodnih kreditora.

    Za zakon, kojim se do 2016. godine predviđa ušteda od 18,1 milijardi evra, glašalo je 153 od ukupno 300 grčkih poslanika.

    Šest poslanika iz redova socijalista nije podržalo zakon, zbog čega su odmah izbačebni iz svojih poslaničkih grupa, a 15 poslanika iz D mokratske levice (DIMAR), koalicionog partnera vlade Antonisa
    Samarasa bilo je uzdržano, dok je jedan njihov član glasao protiv.

    Grčki premijer je posle glasanja izjavio da je napravljen „ključni korak“ i izrazio uverenje da će glasanje o državnom budžetu za 2013. godinu, koje je predviđeno za nedelju, „dobro proći“.

    Ministri finansija evro zone sastaće se već sledećeg dana, u ponedeljak 12. novembra, kada će odlučiti da li će Grčkoj dati novu tranšu pomoći u vrednosti od 31,2 milijardi evra, koja kasni već pet meseci.

    Samaras je ranije izjavio da će bez te tranše pomoći Grčkoj 16. novembra nestati novca zbog čega bi morala da proglasi moratorijum na plaćanje.

    U tom slučaju vlada bi bila primorana da ponovo uvede staru valutu, drahmu. To bi Grčku izguralo iz zone evra i izazvalo haos u bankama, hiperinflaciju i pad deviznog kursa koji bi poništio vrednost štednih uloga i čak i najosnovnije robu stavio van domašaja mnogih Grka.

    Nocašnje glasanje usledilo je posle drugog dana 48-časovnog generalnog štrajka u Grčkoj zbog kojeg nisu radili javna uprava i preduzeća, u bolnicama je radilo samo osnovno osoblje, a škole su bile zatvorene.

    U znak protesta zbog glasanja o merema štednje na ulice Atine juče je ponovo izašlo više desetina hiljada ljudi, među kojima se stotine njih sukobilo sa policijom, dvadesetak je uhapšeno, a jednog snimitelja su napali maskiarani napadači koji su mu uništili opremu.

    Mediji su ranije javili da je deo demonstranata ispred parlamenta bacao kamenice i flaše sa benzinom na kordone policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, koji su odgovorili suzavcem u šok-bombama, i da je prvi put posle nekoliko godina u Grčkoj upotrebljen i vodeni top.

    Nove mere štednje podrazumevaju između ostalog smanjenje plata visokih funkcionera za 27 odsto, povećanje poreza i odlazak u penziju sa 67 umesto sa 65 godina.

    Grčka ulazi u šestu godinu recesije, uz rekordnu nezaposlenost u EU, od 25 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE