Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Devet vodiča kroz kliničku praksu

  Novih devet nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse predstavljeno je 6. novembra u Beogradu, sa ciljem da pomognu zdravstvenim radnicima u kvalitetnijem i profesionalnijem radu.

  Ovi vodiči, izrađeni tokom 2012. godine, odnose se na aneurizmatsku bolest trbušne aorte, oboljenja karotidnih arterija, akutna i hronična oboljenja vena, rak dojke, rak kolona i rektuma, rak grlića materice, srčanu slabost, hroničnu bubrežna slabost, dijabetes.

  Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić rekao je da je donošenje i primena vodiča veoma značajna, jer će lekari moći da, držeći se uputstava vrhunskih profesionalaca, primene u zdravstveni sistem Srbije sve ono što se radi u celom svetu. Time će, kako je kazao, prava pacijenta biti podignuta na znatno viši novo, jer će im se garantovati određene procedure koje su neophodne da bi se neki problem dijagnostikovao i adekvatno lečio.

  Izrada i implementacija vodiča je kako je rekao, jedna od mnogobrojnih inicijativa koje ministarstvo preduzima u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

  Predsednik Republičke stručne komisije za izradu i implementaciju vodiča dobre kliničke prakse prof. dr Goran Milašinović rekao je da su prošle godine doneti vodiči koji se odnosne na bolesti od kojih se najčešće umire u Srbiji- ishemijska bolest srca, rak pluća… On je priznao da još uvek nije proverena njihova implementacija, odnosno nije zaključeno kako njihovom primenom može da se popravi zdravstveno stanje.

  „Cilj je da se oni primenjuju tako da poboljšaju zdravstveni sistem i dovedu do ušteda, a očekujem da će narednih godina uslediti jedna ozbiljnija provera primene tih vodiča“, rekao je Milašinović dodajući da je njihov cilj da se doprinese i pomogne u prevenciji nekog oboljenja.

  Vodiči dobre kliničke prakse su sistematski razvijani dokazi koji treba da pomognu pružaocima i korisnicima zdravstvenih usluga u donošenju najbolje moguće odluke za lečenje određenih stanja.

  Vodiči su namenjeni, pre svega, lekarima kao pomoć u radu, ali je istovremeno vodič transparentan i dostupan pacijentu koji više nije pasivan posmatrač u procesu zdravstvene zaštite. Na predstavljanju je rečeno da je osnovni kriterijum za odabir tema vodiča bila visoka stopa oboljevanja i smrnosti u Srbiji.

  Mnoge svetske studije potvrdile su da se uz pomoć vodiča zasnovanih na dokazima postižu bolji ishodi lečenja.

  Izrada nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse podržana je kroz realizaciju projekta Ministarstva zdravlja „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS“ koji se finansira iz kredita Svetske banke.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE