Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Letonija uvodi evro

  Vlada Letonije utvrdila je predlog zakona o uvođenju evra kao zvaničnog sredstva plaćanja umesto nacionalne valute lata od 1. januara 2014. godine.

  Prema predlogu zakona, cene robe i usluga iskazivaće se istovremeno u latima i evrima tokom tri meseca pre uvođenja zajedničke evropske valute zone evra i tokom pola godine posle prelaska na evro.

  Bankomati će prestati da izdaju late već na dan uvođenja evra. U toku dve nedelje posle uvodjenja evra dve valute će biti u opticaju istovremeno – kusur od plaćanja u latima će se vraćati u evrima.

  U poslovnim bankama promena lata u evre biće moguća pola godine posle prelaska na evro. U Banci Letonije takva zamena će biti moguća bez vremenskog i ograničenja iznosa.

  Letonija planira da pređe na evro 1. januara 2014. godine. Pri tome moraju da se ispune odredjeni kriterijumi Brisela. Budžetski deficit ne sme da prelazi tri odsto godišnje, a državni dug – 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  U Letoniji su u više navrata pozivali da se organizuje novi referendum po pitanju ulaska zemlje u zonu evra. Stanovnici Letonije već su se izjašnjavali po tom pitanju 2004. godine, ali u to vreme EU nije iznosila ideje o kontroli budžeta članica zone evra.

  Na raspisivanje novog referenduma pozivali su predsednik Konstitucionog suda Letonije Gunar Kutris, opoziciona struja Savez zelenih i seljačke stranke i partija Centar saglasnosti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE