Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rosnjeft će ruske elektrane opskrbljivati plinom

    Ruska državna naftna kompanija Rosnjeft potpisala je ugovor sa državnom energetskom kompanijom Inter RAO o snabdevanju gasom. Ugovor će važiti 25 godina, a isporuke će početi od 2016.

    Vrednost ugovora je 80 mlrd. dolara. Time je Rosnjeft zamenio privatnu gasnu kompaniju Novatek kao dobavljača gasa za Inter RAO. Novatek je tako ostao bez kupca kojem je prodavao 30 odsto ukupne prodaje, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

    Istovremeno je prvi zamenik ruskog premijera Igor Šuvalov  izjavio da će akvizicija 100 odstotnog udela u naftnoj kompaniji TNK-BP ubrzati privatizaciju Rosnjefta. Prema njegovim rečima, nije opravdana bojazan da će skoro polovina proizvodnje ruske sirove nafte biti u rukama države. Dogovor Rosnjefta i britanskog naftnog diva BP omogućiće BP-u da dobije 20 odsto udela u Rosnjeftu. Stoga će kao posledica ove transakcije vremenom padati uticaj države na razvoj Rosnjefta.

    Uz to, najavljeno je da bi 2013. godine na berzi mogao biti prodat i manji udeo u Rosnjeftu. No, s druge strane, ruski ministar energetike Aleksandr Novak je objavio da će 2013. godine vlada prodati samo 5,6 odsto deonica Rosnjefta BP-u i a neće doći do veće privatizacije, javlja ruski portal ‘Voice of Russia’.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE