Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dejanović: Biće rešen problem obračuna cena lekova i kursa

  Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je danas da će tokom ove nedelje biti rešen problem usaglašavanja cena lekova s realnim kursom dinara kako bi se obezbedila bolja snabdevenost lekovima.

  – Ministar finansija Mlađan Dinkić i ja ćemo sutra imati sastanak u pripremi za predlog vladi da konačno rešimo pitanje kursa koje mora biti realno. Nerealno pitanje kursa je, izmedju ostalog, dovelo do toga da imamo prazne rafove u apotekama – rekla je ministarka RTS-u.

  Ona je navela da očekuje da će biti formalizovano i to pitanje kako bi proizvodjači i svi oni koji učestvuju u lancu snabdevanja lekovima bili stimulisani, odnosno omogućili da pacijenti budu što bolje snabdeveni lekovima.

  Govoreći o tome šta je uradjeno u proteklom periodu, Dejanovićeva je istakla da je uradjeno mnogo toga, a da je posebno značajno to što je deci do 18 godina, trudnicama i porodiljama omogućena besplatna zdravstvena zaštita, iako nemaju overenu zdravstvenu knjižicu.

  Ona je značajnim ocenila i to što će danas početi javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti prava pacijenata. Kako je rekla, cilj u narednom periodu će biti da se novac u zdravstvu drugačije distribuira i popravi organizacija posla.

  Đukić Dejanović je najavila da će sa svojim pomoćnicima i državnim sekretarima tokom ovog meseca „izaći iz kabineta i na terenu videti kako se radi“.

  Tokom dana će, kako je kazala, biti održan i sastanak sa predstavnicima udruženja pacijenata, predstavnicima komore, Srpskog lekarskog društva kako bi se videlo šta oni misle o radu Ministarstva u proteklih 100 dana i daju preporuke.

  Na pitanje da li očekuje da će zdravstveni radnici biti zadovoljni primenom kapitacione formule, odnosno plaćanja po učinku, ona je odgovorila da, možda, neće svi biti zadovoljni budući da je predvidjeno povećanje oktobarske plate za dva odsto, dodajući da je to „minorno povećanje“.

  Plate će se, kako je rekla, ubuduće povećavati u skladu sa potencijalom koji država bude imala.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE