Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova metoda operacije diskus hernije u KBC „Zemun“

    Stručnjaci Kliničko-bolničkog centra „Zemun“ kod više od 90 pacijenata, prvi u Srbiji, primenili su najsavremeniji vid operativnog lečenja diskus-hernije i to minimalno invazivnim hirurškim zahvatom, koji je omogućio veoma brz oporavak pacijenta.

    Reč je o endoskopskoj operaciji koja podrazumeva da se posebnim instrumentima dolazi do bolnog mesta, a posle intervencije oboleli mogu da se kreću već sledećeg dana. Ova operacija može da se primenjuje samo kod pacijenata koji nemaju degenerativna oštećenja kičme. Oboljenje diskus-hernija nastaje oštećenjem kičmenih korenova, a predstavlja veliki društveni i medicinski problem, jer je jedan od čestih uzroka odsustvovanja sa posla.

    Kako naglašava doc. dr Dragoš Stojanović, direktor Zemunske bolnice, intervencije obavljene do sada protekle su bez komplikacija, a osim kod njih na Balkanu se jedino još rade u Zagrebu.

    – Zbog ovih operacija mnogi su odlazili u inostranstvo. Mi smo počeli da primenjujemo ovaj zahvat pre godinu dana, ali nismo hteli o njemu dagovorimo „na sva zvona“ dok nismo uspešno uradili intervenciju kod gotovo sto pacijenata. Ovo nije jedina novina u našoj bolnici. Uz KCS i VMA jedini smo centar u Beogradu gde se radi takozvana embolizacija moždanih aneurizmi, što znači da se stavljaju specijalne spirale u krvne sudove mozga da ne bi došlo do pucanja krvnih sudova. To se obavlja kod bolesnika koji se nalaze u stanju predmoždanog udara – rekao je dr Stojanović.

    Pored KCS-a i VMA, ova bolnica je jedina od svih kliničko-bolničkih centara ušla u sistem „Donor bolnice“ pod vođstvom Uprave za biomedicinu, što podrazumeva uzimanje organa sa preminulih donora. Do sada je u ovoj bolnici zabeleženo troje donora čija je porodica dala saglasnost da se njihovi organi mogu iskoristiti za transplantacije, pa je presađeno nekoliko bubrega i jedna jetra onima kojima je zahvaljujući takvoj humanosti produžen život.

    – Uspeli smo kod petoro pacijenata da primenimo takozvanu Baha metodu, postavljanje slušnih proteza kod gluvih pacijenata. Divno je kada smo recimo uz pomoć te metode pomogli gluvoj devojci od 26 godina da prvi put čuje. Dobili smo dozvolu Ministarstva zdravlja za obavljanje postupka vantelesne oplodnje u našoj ustanovi i imamo doktora i molekularnog biologa koji će se time baviti. Očekujem da se sprovede javna nabavka za kupovinu opreme, a nadam se da će početkom naredne godine to biti završeno. U postupku smo dobijanja određene šifre od RFZO, kako bismo mogli da primenjujemo terapiju trombolize kod onih koji su doživeli šlog – naglasio je dr Stojanović.

    KBC „Zemun“ je dobio najsavremeniji skener u Srbiji, a lekari se nadaju da će u narednom periodu moći da računaju i na nabavku magnetne rezonance i opremanje nove angio-sale. Budući da su jedina civilna zdravstvena ustanova koja ima hiperbaričnu komoru i troje subspecijalista baromedicine, a da postojeći aparat dugo godina radi, očekuje se i nabavka novog uređaja sa 14 mesta za bolesnike.

    – Odobreno nam je 13 projekata kod Ministarstva zdravlja, na šta smo ponosni. Oko 20 lekara poslali smo na edukaciju u Japan i po celoj Evropi, a neki će uskoro u Ameriku kako bi se edukovali i primenili znanje, uz nabavku opreme, kod nas. Shvatili smo da su Urgentni centar i KCS prebukirani pacijentima i da će veliki značaj imati projekat izgradnje novog urgentnog centra za žitelje Zemuna, Novog Beograda i Surčina, a kada se završi novi most Zemun – Borča, dolaziće stanovnici Borče, Ovče… Za realizaciju projekta imamo podršku gradonačelnika, Gradskog zavoda za javno zdravlje i Sekretarijata za zdravstvo. Verovatno ćemo sa KBC „Bežanijska kosa“ napraviti dogovor oko sprovođenja dežurstava budućeg urgentnog centra – dodao je dr Stojanović.

    Početkom naredne nedelje rukovodstvo bolnice završava planove za nastavak dalje rekonstrukcije bolnice, što podrazumeva preuređenje drugog sprata operacionog bloka, ortopedije, laboratorije, dijagnostike…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE