Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neplodnost u Srbiji ozbiljan problem

  U Srbiji svaki sedmi bračni par ima problema sa sterilitetom, a stručnjaci ukazuju da je procenat uspešnosti metode vantelesne oplodnje 23 odsto u zdravstvenim ustanovama na nivou cele Srbije, što je približan rezultat koji se postiže i u zdravstvenim ustanovama u drugim zemljama.

  Pošto su sada i za ovu metodu parovi prinuđeni da nešto duže čekaju, RFZO je raspisao tender za privatne klinike koje će se uključiti u taj program. Otvaranje ponuda koje su stigle na tender za uključivanje privatnika u postupak vantelesne oplodnje planiran je za 13. novembar, najavila je portparol fonda Sanja Mirosavljević.

  Ona je Tanjugu rekla da je ranije procenjeno da zbog dovoljnog kapaciteta u državnim ustanovama nema potrebe za angažovanjem privatnih i dodala da se sada ponovo ukazala potreba za njihovim angažovanjem i da je zato Fond raspisao tender.

  Predsednik konzorcijuma privatnih klinika koje učestvuju na tenderu dr Aleksandar Obradović rekao je da se još prikuplja dokumentacija i da privatni sektor raspolaže dovoljnim kapacitetima da primi one koji bi želeli da na taj način ostvare potomstvo.

  Na proces vantelesne oplodnje od 2006. godine upućeno je oko 7.000 parova. RFZO finansira dva pokušaja, a grad Beograd od početka ove godine finansira i treći pokušaj.

  Pre par dana u Beogradu je rođena prva beba posle trećeg pokušaja. Dečak Janko težak 3. 850 grama rođen je 31. oktobra u GAK „Narodni front, a njegovi roditelji čekali su osam godina na potomstvo i prvi pokušaj vantelesne oplodnje imali su pre dve godine.

  U Kliničkom centru Srbije rođenje prve bebe iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje očekuje se u drugoj polovini decembra.

  Sporazum o finansijskom učešću Grada Beograda u realizaciji trećeg pokušaja vantelesne oplodnje potpisan je početkom novembra 2011. godine.  Do sada je treći pokušaj vantelense oplodnje urađen kod 120 žena (73 u GAK Narodni front i 47 žena u KCS), a potvrđena je trudnoća kod 21 žene.

  Kada je u pitanju procenat uspešnosti, prema podacima koje je dobio RFZO do jula prošle godine uspešnost je u Kliničkom centru Vojvodine bila 20.91 odsto, Kliničkom centru Srbije 17.64, KC Niš 22 i GAK Narodni front 24,62 odsto.

  Na tribini koja je održana u Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije žene, koje učestvuju ili se pripremaju za vantelesnu oplodnju, iznele su primedbe na kriterijume koji su predviđeni za proceduru, a koji se, uglavnom, odnose na starosnu granicu, komplikovane procedure za prikupljanje medicinske dokumentacije i dugo čekanje na interveniciju.

  Takođe su istakle da često kada su spremne da uđu u program ne znaju kome da se obrate ili ih niko ne obaveštava kada će doći na red. Prema kriterijumima Republičke stručne komisije, starosna granica za ulazak u postupak je 40 godina, a najmlađa pacijentkinja kojoj je rađena intervencija o trošku Fonda imala je 21 godinu.

  Predstavnici Udruženja „Roda“ naveli su na tribini da u Srbiji problem neplodnosti ima oko 300.000 parova, kao i da su česti uzrok zdravstveni problemi zbog čega bi trebalo da se osnuju banke polnih ćelija i da se omogući surogat majčinstvo.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE