Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 znakova da ste emocionalno inteligentni čak iako se ne čini tako

  Inteligencija je od izuzetnog značaja u vašem životu, ali emocionalna inteligencija je ono što će vas izdvojiti od drugih i što će u mnogome doprineti vašem uspehu.

  Kako da znate da li ste dovoljno svesni da prepoznate emocije i na njih odgovorite? Pod tim se podrazumevaju i vaše emocije, ali i emocije onih oko vas i onih sa kojima se susrećete. Biznis insajder je objavio da je ovo pet znakova da ste emocionalno inteligentni i da je ta inteligencija jaka iako se vama ne čini tako:

  Govorite ’Izvini’

  Dobro je poznato da izgovaranje ove reči ponekad zaista može biti problematično, kao i da velikom upotrebom ona gubi značenje. Ipak, ukoliko ste osoba koja može da izvuče izvinjenje kada je pogrešila to je veliki pokazatelj EQ-a, o ovome je pisao i Mark Marej iz Forbsa u svojoj novoj knjizi.

  Preispitujete sebe

  Iako biste pomislili da je samopouzdanje zlata vredno i da preispitivanje i nije najbolja ideja, razmislite ponovo. Napravite razliku izmedju sumnje u sebe i preispitivanja jer ne verujete da ćete nešto moći ili da ste dobri za to i između preispitivanja da li je po što radite ispravno, pošteno i u redu prema drugima. Ta briga pokazuje vašu emocionalnu inteligenciju. Povećajte samosvest umesto da sumnjate u sebe.

  Nikada ne ulapšavate

  Ovo pomalo zvuči kontraintuitivno. Prvo bismo pomislili da emocionalna inteligencija služi da učinimo da se drugi osećaju dobro. Ali nije tako. Prema najvećim teoretičarima emocionalne inteligencije ona predstavlja prepoznavanje emocija u drugima. Ne treba da ih lažete već da govorite istinu i da u donosu na njihovu reakciju usmeravate razgovor.

  Išli ste na terapiju kod psihologa

  Ljudi iz Centra za psihologiju navode da odlazak kod psihologa može u velikoj meri unaprediti vaš odnos sa emocijama i poboljšati vaš EQ. Bolje ćete moći da prepoznate svoje i tuđe emocije jer ćete se nakon terapije osloboditi emotivnih barijera i okova realnosti.

  Niste samo srećna osoba

  Postoji puno dezinformacija o emocionalnoj inteligenciji. EQ ne znači da treba da se slažete sa svime i da uvek negujete empatiju. Emocionalna inteligencija nije optimizam, sreća i smirenost, a nije ni motivacija. Ona je jednostavno upravljanje svojim i emocijama drugih.

  [preporucene_vesti ids=“245798, 109944, 246339″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE