Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 tehnoloških divova u PROBLEMU: Menjaju se pravila u Evropi

  5 najvećih tehnoloških divova, tačnije, kompanije Gugl, Amazon, Epl, Meta i Majkrosoft moraće  svoje servise za razmenu poruka da učine interoperabilnim i tako promene poslovnu praksu u Evropi, pošto su zemlje Evropske unije i poslanici EU postigli dogovor o ključnim pravilima kako bi ograničili njihovu moć.

  Francuska, koja trenutno predsedava EU po principu rotacije, objavila je na Tviteru da je postignut načelni sporazum, a evropski komesar za unutrašnje tržište, Tijeri Breton, napisao je u tvitu da će taj sporazum osigurati fer i otvoreno digitalno tržište, prenose mediji.

  Cilj- poštena praksa na digitalnom tržištu

  “Želimo  jednostavno poštenu praksu i na digitalnom tržištu. Velike platforme su kao „vratari“ sprečavale preduzeća i potrošače da koriste konkurentske prednosti na digitalnom tržištu” , navela je u saopštenju šefica EU za zaštitu tržisne konkurencije, Margret Vestager.

  Ona je predložila ta pravila još pre godinu dana.

  Šta je još predviđeno za 5 najvećih tehnoloških divova

  Zakon o digitalnim tržištima postavlja pravila za onlajn „vratare“ – kompanije koje kontrolišu pristup podacima i platformama, i pokriće njihove onlajn posredničke servise, društvene mreže, pretraživače, operativne sisteme, usluge onlajn oglašavanja, računarstvu u oblaku, servise za deljenje video sadržaja, pretraživače veb sajtova i virtuelne asistente.

  Koja pravila uvodi novi zakon?

  Tim zakonom je predviđeno da će tehnološki giganti morati svoje servise za razmenu poruka da “učine interoperabilnim i da poslovnim korisnicima omoguće pristup njihovim podacima”.

  Pravila zabranjuju kompanijama da daju prednost sopstvenim uslugama u odnosu na konkurentske ili da sprečavaju korisnike da uklone unapred instalirani softver ili aplikacije.

  Zakon će se primenjivati na kompanije sa tržišnom kapitalizacijom od 75 milijardi evra, 7,5 milijardi evra godišnjeg prometa i najmanje 45 miliona korisnika mesečno.

  Kompanijama prete i ogromne kazne- do 10 odsto od svog godišnjeg globalnog prometa zbog kršenja pravila i čak 20 odsto za ponovljene prekršaje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE