Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za subvencije proćerdano 10 mlrd evra

  Samo iz budžeta za poslednjih devet godina potrošeno je 4,5 milijardi evra na subvencionisanje svega i svačega ali bez merljivih rezultata, piše Nin.

  Ako se tome dodaju i podsticaji iz budžeta lokalnih samouprava i indirektne subvencije, za devet godina na razne podsticaje proćerdano je više od 10 milijardi evra, piše NIN u najnovijem broju.

  Ekonomisti ističu da je u Evropskoj uniji cilj subvencija da zaštiti domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, dok se kod nas pare poreskih obveznika bacaju u bunar i uglavnom se dodeljuju kao kompenzacija za nedostatke i pogrešne odluke vlasti.

  Tako se nedovoljna pravna sigurnost i nepostojanje podsticajnog poslovnog ambijenta zamenjuje dodelom budžetskog novca investitorima za otvaranje radnih mesta, loše poslovanje i neproduktivnost javnih i državnih preduzeća nagrađuje se njihovim veštačkim održavanjem u životu pomoću subvencija, agrar se podstiče bez prave analize proizvodnje i potreba za subvencijama…

  Sagovornici NIN-a najviše kritikuju odluku države da dodeljuje subvencije za novootvorena radna mesta. Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza do sada je od investitora naplatila 2,66 miliona evra vredne bankarske garancije. Još 143.750 evra uskoro će biti vraćeni u budžet. Reč je o devet investitora koji su od Srbije dobili subvenciju za obećana novootvorena radna mesta, a do zapošljavanja nisu ni stigli.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE