Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U susret novim rokovima plaćanja

  Od 31. marta sledeće godine javni sektor će svojim privatnim dobavljačima obaveze morati da plati u roku od 45 dana. Privatne firme će državi i drugim privatnim partnerima robu i usluge plaćati za najviše 60 dana. Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama biće usvojen do kraja novembra.

  Ministar finansija i privrede u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić, najavljuje da će se nova pravila oštro primenjivati, a onima koji ne mogu da ispoštuju rokove poručuje da ustupe mesto drugima.

  „Ko ne može tako da posluje, neka ide iz Srbije. Zakon neće biti lako sprovesti. Pravila će biti oštra, a najoštrija prema državi. Kroz set od nekoliko zakona država će postati generator likvidnosti,“ rekao je u četvrtak Mlađan Dinkić tokom javne rasprave o Nacrtu zakona u Privrednoj komori Srbije.

  Posle rasprave ministar Dinkić je rešio da izmeni dve stvari u Nacrtu zakona. Republički fond za zdravstveno osiguranje neće biti izuzetak za koji će važiti rok od 90 dana, već će račune plaćati za najviše dva meseca. U suprotnom trpele bi veledrogerije koje bi tokom 60 dana morale da isplate farmaceutske kompanije, a od Fonda bi novac čekale najmanje još 30 dana.

  Amnestija od novih pravila biće verovatno ukinuta i preduzećima u restrukturiranju. Ona su po prvobitnom Nacrtu bila izuzeta, kao što su i sada izuzeta od svih prinudnih naplata.

  – Predviđeno je da do polovine 2014. godine sva preduzeća izađu iz restrukturiranja – objasnio je Dinkić. – Pošto je reč o budućim obavezama, verovatno ne bi bilo loše da ih polako pripremamo za izlazak iz restrukturiranja.

  Od uvođenja rokova plaćanja većina očekuje korak ka rešavanju nelikvidnosti. Problem, međutim, kako ističu pojedini privrednici, su preduzeća koja u startu ne planiraju da plate naručenu robu i usluge.

  – Šta ćemo sa onima koji ne kasne, već uopšte neće da plate? – pita se Rajko Latinović, član UO PKS. – Manje od dva odsto pravosnažnih sudskih odluka u Srbiji se prinudno naplati. Ovaj zakon će imati efekta samo na aktivne račune, ali ima onih koji su napravili čitavu seriju preduzeća. Ono koje duguje najviše, pritom, ostave bez ikakve imovine iz koje bi se dugovi naplatili.

  Odgovor na taj problem je, smatra ministar Dinkić, Zakon o instrumentima osiguranja plaćanja, a Ministarstvo ga priprema. Iz ugla privrede, prilikom izricanja kazni zbog kašnjenja u plaćanju, treba praviti razliku između namernog i nenamernog prekršaja. Mnogi upozoravaju i da bi kazna trebalo da je procenat dugovanja, a ne fiksna, jer bi mogla da bude dvostruko veća od neizmirene obaveze.

  – Zakon pozdravljamo, jer nam kao proizvođačima odgovara – smatra Petrašin Jakovljević, direktor „Metalca“. – On će, međutim, biti šok-terapija. Ne zna se ko će ovo uspeti da izdrži.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE