Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Budžet EU pod znakom pitanja

  Bogati narodi Evropske unije više neće da plaćaju za siromašne čime su doveli u pitanje suštinu funkcionisanja i uravnoteženja EU, u trenutku kada mnogi kao uzrok za istrajavanje krize nalaze upravo u neravnopravno razvijenim ekstremitetima Unije.

  Dok među evropskim prestonicama traju žučna zakulisna ubeđivanja oko evropskog budžeta za 2014. do 2020, prvi se javno suprotstavio London. Pritisnut unutrašnjim problemima, premijer Dejvid Kameron je poručio da će, jednostavno, staviti veto, ukoliko se ostvare skandalozni pokušaji povećavanja budžeta u vreme opšte štednje, i to na račun britanskih poreskih obveznika.

  Evropska komisija je letos predložila budžet od 1,033 biliona evra, što je pet odsto više od prethodnog vezanog sedmogodišnjeg paketa, imajući u vidu, opšti rast troškova, ali i ulazak Hrvatske u EU.

  Britanski mediji su javili da je nemačka kancelarka Angela Merkel zapretila da će, ukoliko Kameron ostane pri svom, jednostavno otkazati vanredni samit lidera EU 22. i 23. novembra, na kojem treba da se utvrdi budžetski okvir. Iz Berlina je stigao demanti, uz tvrdnju da je u interesu Nemačke da samit uspe.

  Tu se strasti nisu smirile, jer je za Londonom glas digao i Kopenhagen. Danska premijerka Hele Torning Šmit je, čak, zatražila smanjenje učešća njene zemlje u ukupnom budžetu – inače će posegnuti za vetom. Ton je digao i Evropski parlament. Vetom je, sad, u ime ove institucije zapretio i vođa evropskih socijalista Hanes Svoboda, ukoliko se ne pronađe zajednički jezik.

  Teško da će to zadovoljiti London, ali, paradoksalno, i samu Nemačku, koja, uz Francusku, Austriju, Holandiju, Švedsku i Finsku čini grupu „Prijatelja boljeg trošenja“. Oni bi da budžet spuste za 100 do 200 milijardi evra.

  Zemlje grupe „Prijatelji kohezije“, uglavnom iz bivšeg socijalističkog bloka koje najviše koriste fondove, predvođene Poljskom, za to smanjenje neće ni da čuju. Izuzetak je Češka. Vlada ove zemlje ima vezane ruke zbog pretećeg veta evroskeptičnog predsednika Vaclava Klausa koji je, tako, sada Kameronov saveznik.

  Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, odbacila je pre dva dana poziv za smanjene budžeta za 2014-2020. za 50 milijardi evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE