Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lauter: Privrednici nisu previše optimistični

  Privrednici u Srbiji uglavnom nisu u mogućnosti da zapošljavaju nove radnike, a kao glavne probleme u poslovanju navode nelikvidnost i komplikovane administrativno-birokratske procedure, izjavio je danas direktor Projekta za bolje uslove poslovanja USAID-a Džozef Lauter.

  Lauter je za RTS rekao da je ovogodišnja anketa koja je sprovedena međju privrednicima pokazala da su oni u odnosu na prošlu godinu manje optimistični i da je vrlo mali broj kompanija koje uopšte imaju u planu i mogu da zaposle nove radnike, finansiraju nove proizvode i povećaju prihode.

  – Oko 82 odsto preduzetnika je izjavilo da je moralo da otpusti radnike – naveo je primer iz sprovedene ankete Lauter.

  On je kazao su tokom razgovora, odnosno ankete koju je sproveo USAID preduzetnici u Srbiji kao glavne probleme navodili nelikvidnost, dugovanja koja se ne izmiruju, ali i velike pravne prepreke, teško okruženje za započinjanje i razvoj biznisa…

  – Veliki pomak ostvaren je kada je u pitanju inspekcija budući da su privrednici rekli da troše znatno manje vremena na inspekciju, koja ih i manje posećuje – dodao je Lauter.

  – Privrednici kažu da se manje suočavaju sa korupcijom, odnosno njihov utisak je da je ona manja ove, nego prošle godine – rekao je Lauter dodajući da u nekim oblastima pomaka u odnosu na prošlu godinu nije bilo.

  Navodeći rezultate ankete, on je rekao da je 84 odsto privrednika reklo da ima problem sa administracijom, odnosno istakli su da ih u poslovanju opterećuje previše propisa i birokratije.

  Privrednici su, kako je naveo, veoma opterećeni i zbog inflacije i promene kursa, što im takodje otežava poslovanje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE