Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD do kraja godine dolaze do limita zaduživanja

  Sjedinjene Američke Države će krajem godine dostići limit zaduživanja, saopštilo je Ministarstvo finansija u Vašingtonu.

  Trenutno dug SAD-a iznosi oko 16,2 biliona (hiljada milijardi) dolara, a dalje zaduživanje za potrebe pokrivanja manjka u budžetu će rezultirati premašivanjem granice zaduživanja, određene na 16,39 biliona dolara, na samom kraju godine.

  Limit će biti dostignut negde između 6. novembra, kad se održavaju izbori za predsednika i predstavnike u Kongresu, i početka januara, kad novi kongresmeni treba da polože zakletvu.

  U Vašingtonu se tokom jula odigrala oštra politička bitka oko podizanja granice zaduživanja, koja je okončana kompromisom. Ukoliko limit ne bude povećan na vreme, Ministarstvo finansija je saopštilo da će verovatno preduzeti „vanredne mere“ za dalju javnu potrošnju bez povećanja duga sve do januara 2013.

  „Ministarstvo je ovlašćeno da preduzme određene vanredne mere koje će Kongresu dati više vremena da obezbedi pokrivanje zakonskih obaveza SAD-a. Očekujemo da će te mere obezbediti dovoljno ‘prostora’ u okviru limita zaduženosti da vlada do početka 2013. nastavi da pokriva svoje troškove“, navodi se u saopštenju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE