Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kostić: Srbiji neophodne velike kompanije

    Srbiji su potrebne velike kompanije koje su konkurentne na svetskom tržištu, rekao je predsednik Udruženja poslodavaca Srbije „Poslodavac“ Miodrag Kostić na skupu o reindustrijalizaciji Srbije u organizaciji nedeljnika NIN.

    „Mi smo mala država i ne možemo da radimo samo za Srbiju koja ima sedam miliona stanovnika. Trebaju nam fabrike koje mogu da rade za tržište od 500 miliona ljudi“, rekao je Kostić. Prema njegovim rečima, dok se ne naprave preduzeća koja će moći da budu lideri u regiji ne treba pričati o daljem razvoju Srbije.

    Kostić smatra da treba iskoristiti komparativne prednosti koje Srbija ima u poljoprivredi i energetici, ali da ne poznaje privrednika koji radi u tim oblastima a da je imao pomoć države.

    On je naveo da se svet poslednjih decenija promenio i da je smisao poslovanja u izvozu, istučući da bi bi i moćna Nemačka „pala na kolena“ kad bi joj rekli da nema izvoza.

    „Nećemo moći da držimo neku fabriku samo zato što je ona dobra za Srbiji. Svako ko to misli on pogresno misli“, rekao je Kostić, koji je vlasnik MK grupe koja, kako je rekao, radi u tri zemlje. Kostić je istakoa da MK grupa, u čijem sastavu radi šećerna industrija Sunoko, proizvodi dva puta više šećera u Srbiji nego što je ukupna srpska potrošnja šećera.

    Ekonomista Ljubodrag Savić je rekao da je industrija najbolji zamajac za razvoj, ali je istakao da bi domaću industriju država trebalo da podrži tako što će favorizovati proizvodnju pojednih proizvoda, a ne kao do sada kompanija.

    Profesor Petar Petrović ocenio je da reindustrijalizacija Srbije nije moguća bez ulaganja u tehnologiju, stručnjaka i tržišta. „Srbija u ovom trenutku nije spremna za to“, rekao je on.

    Petrović je ocenio da je srpska industrija uništena i da je u uništavanju devedesetih godina prošlog veka učestovala i država. „Zato država nesme da se odrekne IMT-a i drugih fabrika, koje nisu
    same došle u takvu situaciju“, rekao je on.

    Predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić je ocenio da je Srbiji potrebna razvojna i održiva indistrijska politika, ali i da pre reindustrijalizacije treba postići društveni dogovor zašto je
    Srbiji potrebna industrija.

    On je naveo da u srskoj industriji trenutno radi oko 300.000 ljudi, koji u BDP učestvuju sa 19 do 21 odsto. Da bi Srbija napredovala potrebno je da se broj radnika u industriji povećana 400.000 do
    500.000 radnia i da industrija u BDP učestvuje sa 35 do 40 odsto, rekao je Matić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE