Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kostić: Cena šećera uskoro kao u EU

    Šećer u Srbiji je jeftini nego u zemljama Evropske unije i građani mogu očekivati da će cena tog proizvoda u narednom periodu biti kao u EU, izjavio je vlasnik MK grupe Miodrag Kostić.

    Danas je šećer jedini proizvod koji se u EU prodaje skuplje nego u Srbiji, rekao je Kostić novinarima posle debate „Reindustrijalizacija Srbije“, ali je izbegao da direktno odgovorio na pitanje novinara o poskupljenju.

    Govoreći o kupovini većinskog vlasništva grčke fabrike šećera „Hellenic Sugar“, Kostić je ponovo doveo u pitanje odluku srpske antimonopolske komisije.

    „Da li mislite da je normalno da mi grčka antimonopolska komisija dozvoli da kupim 100 odsto, a da mi srpska ne dozvoli da dokupim 25 odsto i da imam ukupno 80 odsto tržišta?“, rekao je on.

    Poredeći Srbiju sa drugim zemljama, Kostić je naveo da u Francuskoj koja ima ogromnu industriju dva „igrača“ rade zajedno, drže po pola tržišta, dok u Rumuniji, Bugarskoj, Austriji jedan ima 100 odsto.

    Grčka vlada je 2011. raspisala tender za prodaju 82,33 odsto akcija državne kompanije „Hellenic Sugar“, koja osim pet fabrika u Grčkoj ima i dve šećerane u Srbiji, „Šajkašku – Žabalj“ i „Crvenku“ iz istoimenog mesta.

    Komisija za zaštitu konkurencije je krajem januara kompaniji „Sunoko“ zabranila koncentraciju i kupovinu „Hellenic Sugar“-a i odbila predlog strukturnih mera koje je predložio „Sunoko“. Kostić je nakon te odluke pokrenuo spor pred Upravnim sudom, koji je poništio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE