Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smanjuje se broj obolelih od tuberkuloze

    Pomoćnik ministra zdravlja dr Zoran Kovačević rekao je na Godišnjoj konferenciji o tuberkulozi da je u Srbiji smanjena stopa oboljevanja od te bolesti, jer je 2011. godina završena sa stopom od 18 registrovanih slučajeva na 100.000 stanovnika.

    Na skupu je, takođe, istaknuto da je Srbija već 2008. godine dostigla globalno nisku stopu obolevanja od tuberkuloze – ispod 25 registrovanih slučajeva na 100.000 stanovnika

    Govoreći o projektu „Jačanje i povećanje dostupnosti dijagnostike i lečenja tuberkuloze i multirezistentne tuberkuloze“, Kovačević je precizirao da je Srbija već dostigla i stopu ispod 20 registrovanih slučajeva na 100 000 stanovnika sa ciljem da broj obolelih još smanji.

    „Ako se zna da je krajnji cilj tekućeg projekta da se dostigne niska stopa obolevanja od tuberkuloze za region Evrope, a to je ispod 20 registrovanih slučajeva na 100.000 stanovnika, jasno je da je taj cilj već dostignut i da je pred nama zadatak da ga održimo i dodatno smanjimo broj obolelih od ove zarazne bolesti u našoj zemlji“, kazao je Kovačević.

    Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima u borbi protiv tuberkuloze u Srbiji, pomoćnik ministra je istakao da je tuberkuloza zarazno obolenje i, da kao takva, ima javno zdravstveni značaj.

    Prema rečima Kovačevića, odgovarajuća kontrola bolesti, posebno u situacijama kada se ona koncentriše u rizičnim populacijama, podrazumeva učešće i drugih aktera u državi i društvu, a u ovom slučaju to su Ministarstvo pravde i čitav kazneno-popravni sistem, sistem odbrane i brojne druge državne institucije i organizacije, organizacije civilnog društva, na čelu s Crvenim krstom Srbije.

    Menadžer projektne jedinice tuberkuloze Ministarstva zdravlja dr Nataša Lazarević istakla je značaj održivosti sistema za kontrolu tuberkuloze koji je projektom uspostavljen.

    „Projekat kontrole tuberkuloze, koji se u Srbiji sprovodi uz pomoć donacije Globalnog fonda za borbu protiv SIDE, tuberkuloze i malarije trajaće do 31. marta 2015. godine, tako da je jedan od prioritetnih projektnih ciljeva za period do završetka projekta, obezbeđivanje održivosti sistema za kontrolu tuberkuloze koji je projektom uspostavljen“, istakla je dr Lazarević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE