Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finalna debata: Mit podržao Obamu

  U trećoj televizijskoj debati između Baraka Obame i Mita Romnija održanoj na Floridi u ponedeljak veče pobedio je demokratski kandidat. Obama je u anketi CNN dobio 48 glasova podrške a Romni 40 odsto dok je 51 odsto ispitanih zaključilo da je aktuelni predsednik pokazao bolju spremnost da bude i dalje američki politički lider dok je 46 odsto tako mišljenje imalo o republikanskom kandidatu.

  Tema treće debate bila je spoljna politika i mnogi su davali manje šanse Mitu Romniju znajući da je Obama dominantniji na tom području i kandidat s puno više iskustva, ali bivši guverner Masačusetsa je bio dobro pripremljen i često se, što je mnoge iznenadilo, slagao s predsednikovim mišljenjem. Komentatori CNN-a su šaleći se na Romnijev česti konsenzus s Obamom po pitanjima spoljne politike zaključili da je „Mit večeras podržao Baraka„.

  Samo dve nedelje pre predsedničkih izbora koji će se održati 6.novembra Obama ulazi s boljom pozicijom u završnicu kampanje. Nakon lošeg nastupa u prvoj debati, Obama je odneo pobedu u poslednje dve što biti presudno kod neodlučnih glasača.

  Mit Romni je u više navrata tokom debate pokušao prebaciti raspravu na svoje najsnažnije područje – visoku nezaposlenost i spor ekonomski oporavak pod Obamom tvrdeći da jaka spoljna politika i nacionalna sigurnost zavise od snažne ekonomije. Govorio je o regulisanju trgovinske razmene sa Kinom i jačanju liderske uloge SAD u svetu, o potrebni boljih odnosa sa Pakistanom i sprečavanju Irana da dobije nuklearno oružje. Republikanski kandidat se trudio da u svojim odgovorima istakne mirno rešavanje spoljnopolitičkih problema pokušavajući da smanji percepciju da je sličan Džordžu Bušu i da kao svaki republikanacželi da ratuje po svetu.

  Obama je naglasio da nakon deset godina ratovanja u Iraku i Avganistanu konačno dolazi vreme da se sva politička koncentracija usmeri na ekonomsko jačanje Amerike. Demokratski kandidat je kritikovao Romnijeve promene mišljenja u nizu spoljnopolitičkih pitanja i poručio da je Americi na Bliskom istoku potrebno jako i stabilno vođstvo u svim državama.

  U preostale dve nedelje do izbora uslediće brojni napadi iz oba stožera, milioni dolara biće utrošeni za televizijske spotove, plakate i reklamne poruke, a uprkos činjenici da Obama ima laganu prednost bitka će se voditi do poslednjeg trenutka što je američku predsedničku trku pretvorilo u trenutno najvažnije političko pitanje u svetu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE