Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svake godine 4.000 novoobolelih od raka dojke

    Međunarodni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 24. oktobra, a Srbija ga dočekuje uz 4.000 novoobolelih žena svake godine i 1.600 preminulih, podaci su Ministarstva zdravlja.

    Na okruglom stolu o borbi protiv raka dojke, održanom u Beogradu ministarka zdravlja Slavica -Đukić dejanović iznela je i neslavnu statistiku prema kojoj je među 186 zemalja, Srbija na 11 mestu po smrtnosti od ove bolesti i 36 po učestalosti.

    Kao rešenje ministarka vidi redovne preventivne skrining preglede žena između 45 i 69 godina, kako bi se kliničkim pregledima, ali i rendgen mamografijom tumor dojke otkrio u ranom peridu.

    Prema rečima Đukić-Dejanović skrining programi će u Srbiji početi za nekoliko meseci u pilot fazi u beogradskim, novosadskim, kragujevačkim i niškim kliničkim centrima, a za sprovodjenje u punom obimu Srbiji nedostaju radiolozi.

    „U Srbiji imamo oko 600 radiologa to nije dovoljno i radićemo na dodatnom školovanju i specijalzacijama takvog kadra. Ipak, dok se taj kadar ne obuči, napredak možemo postići i drugačijom organizacijom“, kazala je ministarka i najavila da će se promene u organizaciji i raspodeli posla radiologa desiti već od novembra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE